Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trauma za cijeli život

'Čula sam kirurga kako govori: Zareži dublje u oko. Vrištala sam, no nitko me nije čuo.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijenti su opisali da su osjećali gušenje, paralizu, bol, halucinacije, a neki su imali i iskustvo na rubu smrti. Kod većine je budnost trajala oko pet minuta.

'Bila sam budna, ali nisam se mogla pomaknuti. Čula sam kirurga kako govori: zareži dublje u oko'. Vrištala sam no nitko me nije čuo. Ništa me nije boljelo. Pokušala sam micati prstima i gurnuti se s operacijskog stola, ali bila sam paralizirana. Mislila sam da umirem', ispričala je Carol Weihrer prisjećajući se svoje operacije oka i svojeg neplaniranog buđenja prije nego što je završila.

Fenomen zvan ' slučajna svijest pod općom anestezijom', ostavio je trajne posljedice na Carol – bori se s posttraumtaskim stresom već 16 godina.

'Od 1998. spavam u naslonjaču jer ako legnem na leđa vrate mi se flashbackovi s operacijskog stola i počnem se tresti', kaže Carol Weiherer.

Prema najnovijoj studiji koja je u Velikoj Britaniji provedena na tri milijuna pacijenata koji su dobili opću anesteziju, jedan od njih 19.600 probudit će se tijekom operacije. U SAD-u je stopa puno veća; jedan pacijent od tisuću budan je pod općom anestezijom. To se uglavnom događa zbog loše tehnike prilikom davanja anestezije, ali i zbog lošeg doziranja.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera KBC Zagreb Što s pacijentima? Najveća zagrebačka bolnica odgađa preglede i operacije zbog izbora

Liječnici su ovom mladiću spasili život metodom koju HZZO ne priznaje

Pacijenti su opisali da su osjećali gušenje, paralizu, bol, halucinacije, a neki su imali i iskustvo na rubu smrti. Kod većine je to trajalo oko pet minuta. Svi koji su se probudili tijekom operacije imaju posljedice kao i Carol Weiherer; posttraumatski stres i depresiju, a kao najgori od svega je naveli su osjećaj paraliziranosti.

Tako je bilo i sa šestogodišnjim sinom od Kristen koji je kao dvogodišnjak bio na operaciji krajnika. Nakon nje, dijete se počelo čudno ponašati. Imao je teške napade tjeskobe.

'Nakon godinu dana počeo nam je otkrivati svoje traumatično iskustvo i kako je bio budan tijekom operacije. Sjeća se kako je kirurg izgledao te same operacije, a posebno toga da se nije mogao pomaknuti. Ima noćne more, flashbackove i tjeskobu', ispričala je Kristen za CNN.

Pod većim rizikom od doživljavanja slučajne svijesti su pacijenti u općoj anesteziji tijekom carskog reza i operacija na srcu, ako su pretili ili kada postoje poteškoće u dišnim putevima, ocijenio je Jaideep Pandit, konzultant anesteziolog u Oxfordu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene