Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za uništenje svijeta

HITLEROVA TAJNA ORUŽJA Ambiciozni projekti i 'tehnologije prije svog vremena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hitler je za vrijeme svoje vladavine razvijao tajna, smrtonosna oružja.

Prošli tjedan svijet je obilježio 76. obljetnicu početka Drugog svjetskog rata, odnosno napada Hitlerove nacističke vojske na Poljsku. A Hitlerovi inženjeri tajno su razvili neke od najambicioznijih projekata i brzo proizveli sofisticirane tehnologije prije svog vremena.

Pročitajte i ovo Obilježavanje Igmanskog marša - 7 Stigle tisuće ljudi FOTO Vijorile se zastave Jugoslavije, isticale petokrake... Pogledajte kako je obilježena jedna od najznačajnijih operacija NOB-a Slika nije dostupna Zakopana prije 80 godina Otkrivena nacistička vremenska kapsula

U jesenskom izdanju mazgazina o oružju Drugog svjetskog rata, autor KM Lee detaljno je opisao neka od Hitlerovih naprednih, tajnih, smrtonosnih oružja stvorenih za vrijeme rata, prenosi Business Insider. 

Poruka koja je promijenila tijek povijesti: Da je Hitler nije dobio, tko zna...

1. Hitlerov nevidljivi bombareder 'leteće krilo'

Ovo Hitlerovo tajno oružjem, bombarder Horten Ho 229, dizajniran je za nošenje oko 900 kilograma naoružanja za vrijeme leta na 1500 metara nadmorske visine pri brzini od 960 kilometara na sat.

Hermann Göring predao je pola milijuna maraka braći Reimaru i Walteru Hortenu za proizvodnju zrakoplova. Zbog brojnih problema Horten nije dugo trajao u borbi, ali bio je nadahnuće za današnje moderne nevidljive letjelice kao što je bombarder Northrop Gruman B-2.

2. Radio navođena bomba 'Fritz X'

Smatra se 'djedom pametnih bombi', a Fritz X bio je oko 1500 kilograma teška eksplozivna naprava opremljena radio prijemnikom i sofosticiranim sustavom za navođenje bombe do mete. Njezina uporaba bila je ograničena jer je samo nekoliko zrakoplova bilo dizajnirano da je nosi.

3. Uređaj za miniranje na daljinsko upravljanje

Mini tenk Golijat kontroliran je pomoću joysticka, a pogon su činila dva elektromotora koja su kasnije zamijenjena plinskim plamenicima. Dizajniran je za nošenje između 320 i 790 kilograma eksploziva koji je dostavljao na protivnička područja. Tijekom rata Nacisti su izgradili više od 7000 Golijata.

4. Zrakoplov na raketni pogon koji je gotovo za 500 kilometara na sat brži od najbržeg zrakoplova

Do kasnih 1930-ih Nijemci su razvijali Messerschmitt Me 163 Komet, avion na mlazni pogon s brzinom i do 1100 km/h. Više od 300 Kometa je izgrađeno i opremljeno s dvostrukim topovima. A Kometova brzina bila je i dar i prokletstvo jer bili su dovoljno brzi da izbjegnu savezničku artiljeriju, ali i prebrzi da je pogode.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene