450543
450543
450543
450543
450543

Priča o najuspješnijem (i najsimpatičnijem) prevarantu svih vremena

  • , 18.09.2016., 17:26
  • Autor:
  • komentara

Na pitanje legendarnog Groucha Marxa, zašto nije u zatvoru, Demara je vrlo smireno odgovorio - nikad me nisu osudili.

 
 
 
 
Ferdinand Waldo Demara (Screenshot: YouTube)
Ferdinand Waldo Demara (Screenshot: YouTube)

Ferdinand Waldo Demara, bio je najuspješniji prevarant svih vremena. Rođen je 1921. godine u malenom mjestu Lawrence u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Prvu prevaru izveo je vrlo rano u životu - kad nije imao novaca za čokoladu u lokalnoj prodavaonici slatkiša, uspio je prevariti prodavače da dobije besplatne čokolade za cijeli razred.

Nakon što je osjetio uzbuđenje koje mu donosi uspješno izvedena prevara, više nije bilo povratka.

Ubrzo se pridružio jednom samostanu pretvarajući se da je redovnik. To je ujedno bila i prevara koju je izveo nekoliko puta u svojoj karijeri. Jednom je prilikom čak pomogao i osnovati vjersko sveučilište.

Pod lažnim imenom i bez diplome, predavao je psihologiju na Sveučilištu u Pennsylvaniji. Isto tako, pod lažnim imenom, studirao je i pravo. No, ipak, njegova najpoznatija prevara je ona koju je izveo za vrijeme Korejskog rata na kanadskom ratnom brodu.

Ukrao je identitet dr. Josepha Cyra i postao kirurg na ratnom brodu HMS Cayuga. Jedino što je znao o medicini bilo je ono što je naučio iz teksta drugog liječnika na brodu kojeg je natjerao da napiše pravila postupanja, u slučaju da se nađe sam na brodu bez ijednog drugog liječnika.

Jednom je prilikom izveo operacije na 19 korejskih vojnika koji su bili izrešetani mecima i šrapnelima. Zbog uspješne karijere, proširio se glas o 'dr. Josephu Cyru', toliko da je vijest došla i do pravog dr. Josepha Cyra. No, ni nakon što je otkrivena prevara, kanadska mornarica nije okrenula postupak protiv Demare.

I tako je on nastavio sa svojom karijerom prevaranta. S vremenom je postao i čuvar zatvora u Teksasu. Razotkriven je nakon što je jednom zatvoreniku pokazao novinski članak o sebi. Kasnije je i svog biografa uspio nebrojeno puta uvjeriti da mu 'posudi' određene količine novca ne bi li se uspio izvesti na pravi put.

U konačnici, Demara se vratio glumatanju redovnika, no u međuvremenu je postao suviše poznat da bi mu ta prevara potrajala. Unatoč svemu, dopustili su mu da ostane u samostanu gdje je i umro 1982. godine.

U videu pogledajte (od 7. minute) Demarin razgovor s legendarnim Grouchom Marxom.


Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se