Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava Europske komisije

Elektromagnetska polja mobitela i odašiljača ne predstavljaju rizik za zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska regulativa je po pitanju elektromagnetskih zračenja i do pet puta stroža od one koja je na snazi u EU što daje dodatnu težinu mišljenju kojeg je dala Europska komisija, navodi Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske.

Europska komisija objavila je u petak putem svog Znanstvenog odbora za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) zaključak da elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, Wi-fi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

SCENIHR je u završnom mišljenju o potencijalnim zdravstvenim posljedicama izloženosti elektromagnetskim poljima (EMF) zaključio da elektromagnetska polja ne predstavljaju rizik za zdravlje, što potvrđuju rezultati više od 700 studija provedenih između 2008. i 2015. godine, priopćila je Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske.

Posebno su analizirali istraživanja koja su pokušala utvrditi povezanost korištenja i prisutnosti elektroničkih uređaja i teških bolesti poput karcinoma i Alzheimerove bolesti. Zaključeno je kako nema dokaza da izloženost elektromagnetskim poljima koja stvaraju mobiteli povećava rizik od nastanka tumora mozga, niti drugih oblika karcinoma u području glave i vrata.

Prosvjed protiv odašiljača: 'Ne želimo da naša djeca budu pokusni kunići!

Povezanost tih uređaja s višim postotkom Alzheimerove bolesti, na koju su također ukazivale neke znanstvene studije, nije potvrđena, niti su novije studije pronašle ikakvu uzročno-posljedičnu vezu primjene omiljenih 'gadgeta' s teškom i neizlječivom neurološkom bolešću.

'Hrvatska regulativa je po pitanju elektromagnetskih zračenja i do pet puta stroža od one koja je na snazi u EU, što daje dodatnu težinu mišljenju kojeg je dala Europska komisija. Da je tome tako, potvrđuje i novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja kojeg je krajem prošle godine usvojilo Ministarstvo zdravlja i prema kojem niti jedna od ključnih kategorija nije pooštrena upravo iz razloga što postojeća regulativa pruža potpuno adekvatnu zaštitu građanima', navodi Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene