442497
442497
442497
442497
442497

Što je s ovom ljuljačkom? Milijuni traže logično objašnjenje za ovaj fenomen

  • , 06.07.2016., 17:15
  • Autor:
  • komentara

I dok jedni tvrde da je za fenomen kriv nekakav paranormalni entitet, drugi prizor objašnjavaju pomoću fizike.

 
 
 
 
Ima li tu išta paranormalno? (FOTO: Screenshot/Facebook)
Ima li tu išta paranormalno? (FOTO: Screenshot/Facebook)

Scotty Denton, Amerikanac iz Warwicka, objavio je prije nekoliko dana na Facebooku video koji je upravo postao viralni hit zbog svog intrigantnog sadržaja.

Denton je, naime, na lokalnom dječjem igralištu snimio ljuljačku koja se vrlo živo njihala, pa i unatoč tome što vjetra nije bilo, a ni drugih mališana.

Video je do ovog trenutka skupio čak pet milijuna pregleda, a mnogima je na um odmah pala misao kako je igralište ukleto te da se njihalom koristio kakav duh.

Slično su razmišljali i ljudi koji su u argentinskom gradu Firmatu promatrali identičnu situaciju 2007. godine, s tom razlikom što je njihova ljuljačka postala toliko popularna da je o njoj snimljen i dokumentarni film.

I ta se ljuljačka divlje njihala, ponekad čak i danima, međutim 2011. godine je skupina istraživača, koje je predvodio nekadašnji agent FBI-ja Ben Hansen, zaključila da je za pokrete njihala ipak bio kriv vjetar, a ne nekakav paranormalni entitet.

S tim se objašnjenjem nisu baš svi složili, pa se kasnije čulo i tumačenje da je taj neobičan prizoz "skrivila" rezonancija.

Rezonancija je fizikalna pojava koja nastaje kod sustava koji prisilno titra kada se pri određenoj frekvenciji pobude postiže maksimalna amplituda titranja. Izraženost rezonancije ovisi o prigušenju, tj. omjeru energije gubitaka i ukupne energije u sustavu (izvor Wikipedia). 

Pogledajte u nastavku video iz Warwicka, a zatim i ona čuvena iz spomenutog argentinskog grada.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se