Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij

Što je s ovom ljuljačkom? Milijuni traže logično objašnjenje za ovaj fenomen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok jedni tvrde da je za fenomen kriv nekakav paranormalni entitet, drugi prizor objašnjavaju pomoću fizike.

Scotty Denton, Amerikanac iz Warwicka, objavio je prije nekoliko dana na Facebooku video koji je upravo postao viralni hit zbog svog intrigantnog sadržaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjerujete li u ovo? Obitelj zvala u pomoć policiju i svećenika zbog zloduha, objavljene i jezive snimke Slika nije dostupna Htio je upozoriti? Ovako nešto jezivo se rijetko vidi: Duh dječaka sjedio na stražnjem sjedalu automobila

Denton je, naime, na lokalnom dječjem igralištu snimio ljuljačku koja se vrlo živo njihala, pa i unatoč tome što vjetra nije bilo, a ni drugih mališana.

Video je do ovog trenutka skupio čak pet milijuna pregleda, a mnogima je na um odmah pala misao kako je igralište ukleto te da se njihalom koristio kakav duh.

Slično su razmišljali i ljudi koji su u argentinskom gradu Firmatu promatrali identičnu situaciju 2007. godine, s tom razlikom što je njihova ljuljačka postala toliko popularna da je o njoj snimljen i dokumentarni film.

I ta se ljuljačka divlje njihala, ponekad čak i danima, međutim 2011. godine je skupina istraživača, koje je predvodio nekadašnji agent FBI-ja Ben Hansen, zaključila da je za pokrete njihala ipak bio kriv vjetar, a ne nekakav paranormalni entitet.

S tim se objašnjenjem nisu baš svi složili, pa se kasnije čulo i tumačenje da je taj neobičan prizoz "skrivila" rezonancija.

Rezonancija je fizikalna pojava koja nastaje kod sustava koji prisilno titra kada se pri određenoj frekvenciji pobude postiže maksimalna amplituda titranja. Izraženost rezonancije ovisi o prigušenju, tj. omjeru energije gubitaka i ukupne energije u sustavu (izvor Wikipedia). 

Pogledajte u nastavku video iz Warwicka, a zatim i ona čuvena iz spomenutog argentinskog grada.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene