Obavijesti Video Pretražite Navigacija
61 mlado

Djevičanski porod ženke pitona - evo o čemu je riječ!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest metara duga ženka pitona u američkom zoološkom vrtu rodila je bez pomoći partnera.

Thelma, 11-godišnja ženka mrežastog pitona, najdulje zmije na svijetu, položila je 61 jaje u ljeto 2012. godine. I to bez ikakvog kontakta s muškim pitonom tijekom njezine posljednje četiri godine u ZOO-u u Kentuckyju, SAD.

Nakon šest mjeseci intenzivnih testova, studija objavljena u srpnju ove godine potvrđuje kako je Thelma bila jedini roditelj te kako je riječ o prvom zabilježenom primjeru djevičanskog rođenja kod ove vrste životinja.

'Nismo znali što smo vidjeli. Pripisali smo to pohranjenoj spermi. Mislim kako nam je ponekad istina veći stranac od fikcije', izjavio je Bill McMahan, kustos u zoološkom vrtu.

Istraživanje je pokazalo da su potomci zapravo rezultat procesa u kojem se stanice, poznate kao polarna tijela, spajaju s jajašcem kako bi bila pokrenuta dioba stanica, i ponašaju se poput spermija.

'Nije neobično da zmija položi neplodna jaja, tako da je osoblje bilo iznenađeno kad se ispostavilo da su jaja puna i zdrava', tvrdi McMahan te dodaje kako je veoma uzbudljivo svjedočiti nečem poput ovoga iz prve ruke.

Ovakvi porodi su zabilježeni i kod još nekih vrsta reptila, ali i kod ptica te morskih pasa.

Inače, sam proces u kojem ženka zatrudni bez intervencije suprotnog spola zove se partenogeneza i još uvijek je misterij za znanstvenike koji još uvijek nisu u stanju objasniti taj fenomen.

Pročitajte i ovo Piton Nevjerojatno što je učinio Stravična borba za život motociklista s ogromnom zmijom: "Ugrizla me za ruku pa počela gnječiti..." Morska lavica pobjegla iz zoološkog vrta u New Yorku Nevrijeme u New Yorku VIDEO Iz zoološkog vrta pobjegla morska lavica: Brzo se predomislila

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene