454215
454215
454215
454215
454215

5 stvari koje svaka obitelj mora imati u kućnoj ljekarni

  • , 20.10.2016., 11:50
  • Autor:
  • komentara

Spasonosno rješenje za svaku našu tegobu trebalo bi se nalaziti u našoj kućnoj ljekarni koja mora biti pregledna kako bi se u njoj i kad je panika odlično snašli. Postoje veće ili manje kućne ljekarne, no svaka od njih ne može bez ovih pet stvari.

 
 
 
 
Kućna ljekarna ( Foto: Gulliver/Thinkstock)
Kućna ljekarna ( Foto: Gulliver/Thinkstock)

Spasonosno rješenje za svaku našu tegobu trebalo bi se nalaziti u našoj kućnoj ljekarni koja mora biti pregledna kako bi se u njoj i kad je panika odlično snašli. Pored nje bi trebala stajati i medicinska dokumentacija svakog člana obitelji, telefonski brojevi ljekarnika i ljekarne, knjižice o cijepljenju i slično. Vaš ljekarski kutić redovito bi trebali nadopunjavati i paziti ističe li rok trajanja spremljenim lijekovima. Postoje veće ili manje kućne ljekarne, no svaka od njih ne može bez ovih pet stvari.

1. Fiziološka otopina i kapi za nos

Fiziološka otopina važna je stavka u higijeni nosa, a i prvi korak pri pravilnom postupku kapanja nosa kapima ili sprejevima koje sadrže dekongestiv. Dekongestiv učinkovito djeluje kada je riječ o jačim prehladama odnosno začepljenosti nosa, otečenosti nosne sluznice i curenju sekreta. U kućnoj ljekarni spasonosno rješenje je imati kapi ili sprej za nos za odrasle, ali i za djecu. Također se preporuča da svaki član obitelji ima svoje kapi ili sprej iz higijenskih razloga. Važno je znati da ovakve kapi ne smijete koristiti duže od 5 dana bez nadzora liječnika, a s njime ili s ljekarnikom možete se posavjetovati koje su kapi najbolje za vas i vašu obitelj.

2. Lijekovi protiv bolova

Glavobolje, bolovi u mišićima, zglobovima ili pak oni menstrualni samo su neke od bolnih tegoba s kojima se možete susresti vi i vaša obitelj. Bolovi su obično uzrokovani grčem ili psihičkim stanjem, a neki od njih mogu se ublažiti prirodnim putem, masažama s eteričnim uljima ili ispijanjem čajeva koji nas opuštaju poput onog od majčine dušice, lavande, matičnjaka, odoljena, metvice i slično. No, ako je bol neizdržljiva posegnite za analgetikom koji vam je preporučio vaš liječnik ili ljekarnik.

Kućna ljekarna ( Foto: Gulliver/Thinkstock)

3. Lijekovi za snižavanje temperature

Temperaturu je uvijek dobro prvo snižavati na prirodan način, kako bi dali priliku organizmu da se sam izbori, pogotovo kada je riječ o djeci. Osim uobičajenog skidanja temperature oblozima i tuširanjem u mlakoj vodi, može pomoći i ispijanje čajeva od lipe i cvjetova bazge koji potiču znojenje i tako pomažu u snižavanju temperature. Kada temperatura prijeđe 38.5 i ne spušta se lako potrebna je dodatna pomoć antipiretika. U vašoj kućnoj ljekarni dobro ih je imati u obliku tableta ili drugih pripravaka, npr. čepića i sirupa.

4. Gel ili krema za kožne iritacije, ubode i opekotine.

Ako vam je netko u obitelji alergičar, uz gel ili kremu namijenjenu kožnim iritacijama, sigurno imate i tablete ili spreja za nos protiv alergija s kojima se također može djelovati brzo ako dođe do pojave alergijske reakcije. Krema ili gel prva je pomoć za ubode, opekotine i iritacije raznih vrsta. Kao prirodnija alternativa koja također može imati protuupalna i smirujuća svojstva mogu poslužiti aloe vera, macerat nevena ili ulje gospine trave.

5. Flasteri i gaze

Na zadnjem mjestu, ali ne i najmanje važna su 'sredstva za krpanje'. Svaka kućna ljekarna trebala bi imati sterilne gaze, komprese i flastere svih vrsta, koji su i osnova svake prve pomoći.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se