Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni dragulji

Pet gradova koji su stoljećima bili 'izgubljeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda se čini nevjerojatnim kako se cijeli grad može izgubiti tijekom vremena, ali upravo se to dogodilo ovim gradovima.

Ovih je pet gradova bilo izgubljeno tijekom povijesti, ali su ponovno otkriveni stoljećima nakon što su izgrađeni.

5. Teotihuacan

U drugom stoljeću prije Krista nastala je nova civilizacija u dolini Meksika. Zahvaljujući toj civilizaciji nastao je grad Teotihuacan i njegove ogromne stepenaste piramide. Nestanak civilizacije u šestom stoljeću nove ere povezan je s dugim sušama, koje su uzrokovale klimatske promjene. Sedamsto godina nakon propasti teotihuacanskoga carstva Azteci su otkrili izgubljeni grad i on je postao njihovo hodočasničko odredište.

4.Petra

'Grad upola star kao vrijeme' bio je glavni grad nabatejskoga carstva. Jedinstvena i ogromna građevina nalazi se u južnom Jordanu, a uklesana je u stijenu u kanjonu Wadi Musa. Grad je nastao puno prije dolaska Nabatejaca, ali oni su ga pretvorili u sjecište putova svile i začina koji su povezivali Kinu, Indiju i južnu Arabiju s Egiptom, Grčkom i Rimom, piše touropia.com. Nakon nekoliko potresa vitalni sustav upravljanja vodama bio je oštećen i grad je u potpunosti napušten. Nakon križarskih ratova zapadni je svijet u potpunosti zaboravio na Petru, sve dok je 1812. godine Švicarac Johann Ludwig Burckhardt nije ponovno otkrio.

>> Pogledajte gdje su izgrađeni ovi gradovi...

3. Tikal

Tikal je između 200. i 900. godine nove ere bio najveći majanski grad, s populacijom između 100 i 200 tisuća stanovnika. Kako je populacija rasla, tako je i sječa okolnih šuma bivala sve veća, što je uzrokovalo česte erozije tla. To je, pak, za posljedicu imalo brzo raseljavanje stanovništva. Nakon 950. godine Tikal je bio napušten. Grad je ponovno otkriven tek nakon tisuću godina.

2. Angkor Wat

Ovaj velebni grad-hram u Kambodži ostavština je kmerskoga carstva, koje je postojalo između 9. i 15. stoljeća. Hram Angkor Wat najveća je vjerska građevina na svijetu, a prepoznatljiva je po golemim kamenim licima. Angkor se tijekom godina mijenjao, a nekoliko su se puta mijenjale i religije, od hinduizma na budizam. 1431. godina označena je kao godina kad je kmersko carstvo prestalo postojati. Gotovo je cijeli grad bio napušten, jedino je hram postao budističko svetište i nije bio napuštan.

1. Machu Picchu

Machu Picchu jedan je od najpoznatijih 'izgubljenih' gradova na svijetu. Ponovno ga je 1911. godine otkrio havajski povjesničar Hiram, i to nakon što je grad bio stoljećima skrivan u planinama iznad doline Urubamba. Izgubljeni grad Inka odozdo je nevidljiv i ostatku svijeta nepoznat do 1911. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene