Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjerujete li u takve priče?

Je li ovo 10 najstrašnijih priča o duhovima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paranormalne aktivnosti nemaju uporište u znanosti, no kroz čitavu ljudsku povijest one su bilježene i pretvarane u zastrašujuće priče o duhovima.

Od jezive priče napisane na slomljenom komadu keramike prije 3200 godina do amaterskih snimki lova na duhove, strašnih priča u prikazama, demonima i goblinima, sve se to pomno bilježilo od davnina do danas, a upravo takve priče i danas fasciniraju većinu ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Htio je upozoriti? Ovako nešto jezivo se rijetko vidi: Duh dječaka sjedio na stražnjem sjedalu automobila Slika nije dostupna Fotografija dana Snimio je dušu kako napušta tijelo nakon fatalne prometne nesreće? Pogledajte sliku

Donosimo 10 vjerojatno najstrašnijih priča o duhovima, koje prenosi Live Science.

Egipat: Priča o duhovima iz 1200. godine prije Krista

Godine 1915. egiptolog Gaston Maspero objavio je prijevod prastare egipatske priče o duhovima, koja je vjerojatno bila smještena u Luxoru. Priču je pronašao napisanu na četiri razbijena komada keramike.

ČUDNA SNIMKA: Je li uslikala duha?

U toj priči duh jedne mumije priča svećeniku boga Amona o svojem trenutnom stanju. "Rastao sam, a nisam vidio zrake sunca. Nisam udisao zrak, no tama je bila preda mnom svakog dana i nitko me nije došao tražiti", stoji u prijevodu iz te priče.

Stari Egipćani duboko su vjerovali u zagrobni život te su napravili i čitav niz čarolija nazvanih "Knjiga mrtvih", za koju su vjerovali da im je pomogla u prelasku u zagrobni život.

Duh Tu-poa

Riječ je o prastaroj priči o duhu koji se htio osvetiti. Prije svoje smrti, Tu-po je služio kao ministar kineskom caru Hsuanu (827. do 783. godine prije Krista). Njih dvojica su se posvađali pa je Hsuan dao Tu-poa ubiti oko 786. godine prije Krista, unatoč upozorenju Tu-poa da će se vratiti i rpogoniti ga.

No, Tu-po je učinio puno više od toga. Tri godine kasnije Hsuan je ubijen strijelom ispaljenom iz luka kojeg je držala prikaza koja je sličila Tu-pou, a događaj se zbio pred okupljenim plemićima.

Muškarac u okovima u staroj Ateni

Rimski car Plinij Mlađi koji je umro 113. godine jednom je prilikom ispričao priču o duhovima toliko strašnu da je preživjela u predaji do današnjih dana.

"U Ateni je bila jedna velika i prostrana kuća, koju je bio zao glas pa nitko tamo nije živio. U gluho doba noći , buka koja je podsjećala na zveckanje željeza, mogla se često čuti, a ako je netko bolje poslušao, zvučalo bi poput zveckanja lanca", ide priča koju je prvi ispričao spomenuti rimski car.

Riječ je bila o duhu starca duge brade i neuredne kose, koji je zveckao okovima na rukama i nogama. Ta je kuća bila napuštena te se davala u jeftin najam.

Grčki filozof Atenodrous navodno je iznajmio kuću te se suočio s duhom starca, koji se pojavio, zveckao okovima te nestao. Atenodrous je sve mirno promatrao te na mjestu gdje je starac nestao stavio oznaku, a ujutro je naredio da se na tom mjestu iskopa rupa.

U rupi je pronađen kostur muškarca u okovima, a nakon što su posmrtni ostaci nepoznatog starca propisno pokopani, njegov duh se više nije pojavljivao.

Zabarikadirana kupelj

Pisac Plutarh ispričao je priču sličnoj ovoj iz Atene, ali s puno tužnijim završetkom. U gradu Chaeronei, u Grčkoj, živio je dječak Damon koji je privukao pažnju rimskog vojnog zapovjednika, koji ga je bio zaljubljen u njega. Damon ga je odbio, što je rimskog zapovjednika razbjesnilo.

Damon je međutim djelovao prvi kako se zaštitio te je sa skupinom prijatelja postavio zasjedu te ubio Rimskog zapovjednika i njegovu pratnju. Gradski oci osudili su ga na smrt zajedno s njegovim prijateljima, no oni su opet djelovali prije i preduhitrili gradske oce te ih dali pobiti.

nakon toga Damon je pljačkao po okolici grada, sve dok mu građani nisu dozvolili da se vrati. ubrzo nakon povratka u grad, Damon je ubijen u lokalnoj kupelji, a u njoj su se počele pojavljivati prikaze te se čulo stenjanje pa su ulazna vrata zazidana da susjede ne bi zvukovi plašili.

Londonski toranj

Brojni dvorci u Velikoj Britaniji pravo su vrelo izvora priča o duhovima. iznimka nije ni 900 godina star Londonski toranj, a posebice Kraljičina kuća, za koju službenici tornja kažu da je najviše ukleta lokacija od svih u tornju.

Prema pričama, u tornju kaznu još uvijek služi Arabella Stuart, rođakinja bivšeg kralja Jamesa I. On ju je dao zatvoriti u toranj jer se udala protiv njegove volje, a njezin duh se tamo, ako je vjerovati pričama, nalazi i dan danas.

Drugi dio tornja,, koji se zove Martin Tower, navodno posjećuje duh medvjeda, zbog kojeg je jedan čuvar i umro, navodno od šoka kad ga je vidio.

Šuma Aokigahara

Tijekom posljednja dva desetljeća u toj šumi pronađeno je na desetke leševa žrtava samoubojstava. Ta je šuma postala popularno mjestu među Japancima za vlastoručno oduzimanje života.

Danas se diljem šume nalaze postavljena upozorenja vlasti da posjetitelji ne čine samoubojstvo, već da potraže pomoć.

S toliko samoubojstava, pojavile su se i priče o duhovima žrtava koji šetaju šumom, a na YouTubeu je objavljeno i više snimki navodnih prikaza koje su snimili posjetitelji.

Egzorcizam Rolanda Doea

Godine 1949. skupina katoličkih svećenika izvela je egzorcizam na dječaku poznatom kao Roland Doe (nije njegovo pravo ime). Priče oko dječaka govorile su da ima nadnaravne moći, među kojima i nadljudsku snagu, poznavanje prastarih jezika te telekinezu.

Istražitelji tog slučaja sve te navode nazvali su preuveličanima te istaknuli da je riječ o psihički bolesnom dječaku, koji je mrzio ići u školu.

Ta priča bila je inspiracija za pisanje novele "Egzorcist" Williama Petera Blattyja 1971. godine, po kojoj je snimljen istoimeni kontroverzni film.

Smeđa dama Raynham Halla

Jedna od najpoznatijih fotografija duhova je ona koju je 1936. godine napravio fotograf u Raynham Hallu u Norfolku. Na njoj je uslikana prikaza kako lebdi iznad stubišta. neki stručnjaci ipak smatraju da je bila riječ samo o greški dvostruke ekspozicije.

Raynham Hall je 300 godina staro imanje koje se prostire na 2833 hektara te koje ima dugu povijest ukletosti. BBC je prenio i kako je prikaza na fotografiji možda lady Dorothy Townsend, supruga drugog vikonta tog imanja. Umrla je 1726. godine, navodno od malih boginja, nakon ljubavne veze za koju je njezin suprug saznao prije njezine smrti.

Duh s nadzorne kamere

2003. godine duh kojeg su nazvali "Skeletor" plijenio je pažnju medija. Snimljen je nadzornom kamerom u Hampton Court palaceu u gradu Surreyju u Engleskoj kako zatvara otvorena požarna vrata, obučen u stoljećima staru odjeću.

Skeletora, koji je taj naziv dobio jer je podsjećao na kostura, nije viđalo samo osiguranje zgrade, već i neki posjetitelji.

No hampton Court Palace ima još jednu prikazu, onu Catherine Howard, jedne od supruga Henrika VIII, koja je tamo bila zatočena. njezini vrskovi se navodno i dnaas mogu čuti, a dio koji on uhodi naziva se galerija vriskova.

Amityville

Možda i najpoznatija priča o duhovima u SAD-u je priča o dohovima iz Amityvilleu. U jednoj obiteljskoj kući u tom gradiću dogodilo se ubojstvo čitave obitelji, koju je pištoljem ubio Roland Defeo Jr. On je ubio majku, oca i četvero njihove djece te je zbog toga osuđen.

Ubojstva su se dogodila 1974. godine, a 1975. godine u kuću je uselila nova obitelj, koja je tamo izdržala jedva mjesec dana. Kroz tih mjesec dana, po kući su se mogli čuti glasovi, a njihova kći se sprijeteljila s imaginarnom crvenookom svinjom po imenu Jodie. Kuća je privlačila rojeve muha, a svako malo po zidovima i namještaju se moglo čuti lupkanje, dok se namještaj čak i sam pomicao, tvrdila je obitelj Lutz, koja je tamo izdržala tek mjesec dana.

Kuća stoji i dan danas, a njezini novi vlasnici kažu da uopće nije ukleta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene