Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Stižu debeli minusi, izdana upozorenja: Opasnosti će biti u gotovo svim dijelovima Hrvatske

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je putem Meteoalarma na vremenske opasnosti koje će prijetiti u ponedjeljak. Prije svega, to je jaka i olujna bura, u Podvelebitskom kanalu s udarima jačima od 100 kilometara na sat. Opasnost će predstavljati i poledica, koje može biti u kopnenom dijelu zemlje u večernjim satima, te niska temperatura zraka.

U ponedjeljak ujutro u središnjim i gorskim krajevima prevladavat će oblačno vrijeme uz mogućnost za malo snijega. Oblaci će nas poput deke i zaštititi od velike zimske hladnoće, pa na zapadu ujutro neće biti toliko hladno kao na istoku. U središnjim krajevima ujutro se očekuje tek koji stupanj ispod nule, dok se u istočnim, uz više vedrine, temperatura može spustiti i do -8. Slično će biti i u gorju.

Na Jadranu će temperatura ujutro iznositi između nula i tri, a na otocima do pet stupnjeva. Ipak, uz umjerenu i jaku buru te olujne udare, osjet hladnoće bit će prilično pojačan, pa će se činiti kao da je temperatura sedam ili osam stupnjeva niža.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, komunikacijska stručnjakinja GDJE JE NESTALA PROFESIONALNOST? Stručnjakinja o nevjerojatnom odgovoru s Pantovčaka: "Mogao bi biti prodavač boza..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRITISAK NA ZDRAVSTVO Mnogi su spremni prije se zaraziti nego cijepiti. Epidemiologinja objašnjava: ''To je apsolutno jako loša ideja''

Već sredinom dana u središnjoj Hrvatskoj doći će do razvedravanja, pa će poslijepodne prevladavati sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura bit će oko nule ili malo viša, no uz vedrinu će navečer osjetno zahladnjeti. Zbog toga u noći na utorak očekujte debele minuse.

U Slavoniji i Baranji veći dio dana bit će djelomice ili pretežno sunčano. Ujutro će temperatura iznositi sedam ili osam stupnjeva ispod nule, a danju jedan do maksimalno dva stupnja u plusu. Večer i noć ponovno će donijeti veću hladnoću.

I u gorju će poslijepodne biti vedrije, a na sjevernom Jadranu sunčano će vrijeme prevladavati cijeli dan, ali tek povremeno može biti malo oblaka. Puhat će umjerena i jaka, podno Velebita na udare olujna bura. Najviša dnevna temperatura u gorju će često biti ispod nule, dok će na moru iznositi od šest do devet stupnjeva.

U Dalmaciji će poslijepodne prevladavati sunčano vrijeme uz umjerenu i jaku buru, ponegdje sjeverac. Očekuje se da će dnevna temperatura iznositi između šest i devet stupnjeva, ali noć na utorak bi zato mogla pogurati male minuse i do mora.

Upozorenja i vrijeme ostatak tjedna

Meteoalarm je izdao upozorenja zbog vremenskih opasnosti koje će prijetiti u ponedjeljak. Jedna od njiih je jaka i olujna bura, u Podvelebitskom kanalu s udarima jačima od 100 km/h. Opasnost će predstavljati i poledica, koje u kopnenom dijelu zemlje može biti u večernjim satima. Objavljena je i žuta razina upozorenja na nisku temperaturu zraka, koja za osječku regiju vrijedi tijekom noći i jutra, a za splitsku i dubrovačku cijeli dan.

Upravo za dalmatinsko priobalje, za Split, postoji i umjerena opasnost od hladnog vala, a za Dubrovnik je ona i čak velika. Upozorenje na hladne valove u obzir uzima, uz nisku temperaturu, i pragove kritične za zdravlje, koji se razlikuju od regije do regije.

Pročitajte i ovo Aki Rahimovski - 1 "jedan divan čovjek" Veliko srce Akija Rahimovskog: Rijetki znaju koliki je bio humanitarac, a oni kojima je pomagao neće ga nikada zaboraviti!
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROTIV COVID MJERA FOTO/VIDEO Tisuće prosvjednika marširalo Bruxellesom: "Ono što se događa od 2020. je otvorilo ljudima oči"

Idućih dana u kopnenim krajevima uglavnom neće biti oborina. Bit će djelomice sunčano, uz više oblaka povremeno u istočnim krajevima, a u četvrtak ujutro moguća je magla. Jutra će ostati poprilično hladna, temperatura bi se lokalno mogla spuštati i do -10. Od srijede će ipak biti manje hladno, osobito tijekom dana.

Na Jadranu će idućih dana prevladavati sunčano vrijeme, a malo više oblaka na moru očekuje se tek u četvrtak. U utorak će još mjestimice biti bure, no veći dio sljedećih nekoliko dana zapravo će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak. U utorak ujutro uz obalu je moguć i mraz. Upozorenje na hladni val vrijedi za prvu polovicu tjedna, nakon čega će hladnoća ipak popustiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene