Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Hoćemo li uskoro ugledati sunce? Meteorolog otkriva koliko je još kišnih dana pred nama

256 litara po četvornom metru palo je u nedjelju u Gračacu. Otprilike je to 2 i pol puta više nego što inače padne u cijelom svibnju, a sad je palo u 24 sata. To je i dnevni rekord za Gračac, nikad u povijesti nije toliko palo u jednom danu. Uz to, prema podacima DHMZ-a, to je i osma najobilnija kiša koja je u jednom danu pala u Hrvatskoj. Vremensku prognozu donosi meteorolog Nikola Vikić-Topić.

U ponedjeljak je u početku dana bilo malo stabilnije, no već je krenula nova jača destabilizacija. Nad Sicilijom se formirala duboka, snažna ciklona, s kojom su povezane pripadajuće fronte. A sad se i ciklona i fronte gibaju prema nama.

Prijepodne će na kopnu biti pretežno do potpuno oblačno, gotovo svugdje uz kišu. Na zapadu će ona biti jaka i obilna, osobito u Lici, Gorskom kotaru i Kordunu. Zato je tamo na snazi narančasti meteo-alarm.

Na Jadranu promjenjivo do pretežno oblačno. Moguća su sunčana razdoblja, no velika je vjerojatnost i za pljuskove s grmljavinom koji će prema podnevu lokalno biti jače izraženi, to znači da je moguća obilna kiša, jaka grmljavina pa i tuča. Najveća mogućnost za to je u Dalmaciji.

Pročitajte i ovo Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje Izvanredno stanje Ima li kraja kiši? Hrvatske vode objavile veliku prognozu za idućih tjedan dana

Od jutra će posvuda biti vrlo vjetrovito. Na kopnu će puhati umjeren do jak sjeveroistočnjak pa će uz temperaturu od 10 do 14 biti hladno.

Na moru još vjetrovitije, u Dalmaciji će puhati jako i olujno jugo, a u Istri i primorju jaka i olujna bura. Najniža temperatura ovdje od 14 do 17.

I poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj biti oblačno i kišovito. Štoviše, kiša će u tom drugom dijelu dana biti jača i obilnija. U zapadnijim predjelima moguće je od 50 do 80 litara po četvornom metru. Najviše će pasti oko Karlovca, Jastrebarskog, Topuskog i Slunja. A predvečer će puno kiše biti i u Zagorju, Međimurju i Podravini.

I dalje će biti vjetrovito i svježe. Temperatura od 15 do 19 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje Obilne oborine Upaljen crveni i narančasti alarm, DHMZ izdao važno upozorenje

U Slavoniji promjenjivo do pretežno oblačno. Ovdje su moguća i sunčana razdoblja, osobito u početku poslijepodneva, no kasnije će biti i pljuskova s grmljavinom, lokalno je moguće i nevrijeme, osobito nakon 15, 16 sati. Puhat će umjeren do jak istočnjak, koji će postupno slabjeti, a temperatura će biti između 17 i 21.

U Primorju i Istri promjenjivo do pretežno oblačno, uz kraća sunčana razdoblja. Kiša će biti rjeđa nego ujutro, ali ne može se isključiti. Puhat će jaka i olujna bura koja će rano popodne prolazno oslabjeti, no predvečer ponovno jača. Pod Velebitom su mogući udari do 120 kilometara na sat, pa je upaljen meteo-alarm.

U gorju oblačno i kišovito do kraja dana, s time da će u tim poslijepodnevim satima više kiše biti u Gorskom kotaru. I ovdje je na snazi meteo-alarm, ali ovdje zbog obilne kiše, moguće je 60 do 120 litara po četvornom metru. Temperatura oko 14, no činit će se svježe uz umjeren vjetar.

U Dalmaciji poslijepodne promjenjivo oblačno. Bit će sunčanih razdoblja, ali povremeno je moguć još poneki pljusak s grmljavinom. Cijeli dan će puhati jako i olujno jugo, a maksimalna će temperatura biti oko 20.

Pročitajte i ovo Obrovac - 9 NOVA OBILNA KIŠA Hrvatska na udaru poplava, grade se zečji nasipi i pune vreće s pijeskom: Civilna zaštita objavila savjete

U srijedu na kopnu sunčana razdoblja, ali poslijepodne i pljuskovi s grmljavinom. U četvrtak ponovno oblačno, povremeno uz malo kiše, a u petak više sunca i većinom suho. Temperatura će ujutro biti oko 10, a popodne od 16 do 19, no u svakom slučaju srijeda i petak će biti malo topliji od oblačnog četvrtka.

Na obali u srijedu promjenjivo s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zatim, od četvrtka djelomice do pretežno sunčano i toplije, tek rijetko uz poneki kraći poslijepodnevni pljusak. I dalje će puhati bura, ali slabije nego sutra. Prolazno će pojačati na sjevernom dijelu u četvrtak. Bit će postupno malo toplije, uglavnom od 15, 16 ujutro, do 20, 21 poslijepodne.

U svakom slučaju, u utorak najnepovoljnije vrijeme ovog tjedna. Past će obilna kiša, lokalno su moguća nevremena, a bit će i prilično vjetrovito i svježe. U srijedu i četvrtak mjestimice još kiše, no manje nego sutra, a zatim od petka više sunca i malo toplije vrijeme, iako je i tad moguća povremena kiša.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene