Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Kako u Hrvatskoj povećati natalitet?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se ubraja u zemlje čije stanovništvo sve više stari, a natalitet opada. Bez većeg broja novorođene djece, teško se u budućnosti nadati ekonomskom prosperitetu. Ipak, u Hrvatskoj ima i svijetlih primjera.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muče ih troškovi života Kineski natalitet u značajnom padu: "Još si ne možemo priuštiti da budemo roditelji" Ilustracija Liječnici oduševljeni Čudo u susjedstvu: Mladi bračni par dobio četvorke, sada imaju čak petoricu sinova

U raznim analizama teške ekonomske situacije u Hrvatskoj često se spominje izrazito nepovoljan odnos broja radno aktivnog stanovništva i umirovljenika. Dio objašnjenja leži u praksi prijevremenog odlaska u mirovinu, no vrlo je značajan faktor i činjenica da je stanovništvo u Hrvatskoj, baš kao i u dobrom dijelu Europe, općenito sve starije, a natalitet je uglavnom u padu.

>> Natalitet u Dalmaciji u plusu, a brojna mala rodilišta zatvorena

Bez većeg broja novorođene djece, trenutni će ekonomski model u budućnosti biti jako teško održati, jer naprosto neće biti dovoljno radnoaktivnih ljudi koji bi 'održavali sustav'.

Ipak, da u Lijepoj našoj ima i svijetlih točaka kada je u pitanju broj novorođenih svjedoči i primjer s otoka Krka. Na području grada Krka, naime, već nekoliko godina zaredom događa se pravi 'baby boom'. Primjerice, prošle se godine ondje rodilo 66 mališana, što je desetak posto više od 10-godišnjeg prosjeka i sasvim dovoljno za napuniti dva vrtićka ili školska odjeljenja.

Tajna navodno leži u dobroj školskoj i predškolskoj infrastrukturi, ne tako lošem stanju na lokalnom tržištu rada te u povoljnoj prometnoj povezanosti.

Kako u Hrvatskoj povećati natalitet?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene