Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li nekoga?

Znanstvenici kreirali duha i odgovorili na pitanje žive li samo u našoj glavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda to neće zaustaviti ljude u vjerovanju u duhove, no znanstvenici tvrde da imaju nove dokaze kako duhovi žive samo u našim glavama.

Onaj osjećaj prisutnosti koja nije tamo s nama ima sad i svoje znanstveno objašnjenje, kaže nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Current Biology. Znanstvenici iz laboratorija za kognitivnu neuroznanost u Švicarskoj uspjeli su replicirati taj osjećaj prisutnosti duha u laboratoriju, ometajući motoričke senzore i unost podataka u mozak sudionika testiranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Htio je upozoriti? Ovako nešto jezivo se rijetko vidi: Duh dječaka sjedio na stražnjem sjedalu automobila Slika nije dostupna Policija se 'ubacila' Nakon 26 godina konačno uhitili 'Duha'

Supčeni s kontradiktornim senozrno-motoričkim signalima, neki su sudionici eksperimenta kasnije rekli da su osjetili i do četiri duha. Neki su bili toliko uznemireni da su zatražili da se eksperiment zaustavi.

Je li ovo 10 najstrašnijih priča o duhovima?

Sudionicima eksperimenta stavljen je povez preko očiju te je od njih zatraženo da izvode pokrete rukama ispred sebe, dok je robotski uređaj kopirao njihove pokrete i dodirivao im leđa.

Kad je napravljen otklon između pokreta i dodira robota, to je stvorilo iskrivljenu prostornu percepciju koja je dovela do iluzije prisutnosti duha, kaže znanstvenici.

Analiza podataka magnetske rezonancepotvrdila je da je njihov mozak prolazio kroz smetnje u tri dijela koja su zadužena za samosvijest i osjećaj za položaj u prostoru.

"To pokazuje da se to može dogoditi i u normalnim uvjetima, jednostavnim sukobljavanjem snezorno-motoričkih signala", ističe Olaf Blanke, šef spomenutog laboratorija u Švicarskoj.

"Naš mozak posjeduje više prikaza našeg tijela u prostoru. U normalnim uvjetima, može sastaviti objedinjenu samopercepciju sebe iz tih prikaza. No kad sustav ima kvar zbog bolesti - ili u ovom slučaju, robota, to ponekad može stvoriti drugi prikaz nečijeg tijela, koje se više ne doživljava kao 'ja', već kao netko drugi, 'prisutnost'", pojasnio je Giulio Rognini, voditelj eksperimenta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene