Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćaju se Start i desktop?

Windows Blue: Nadogradnja koja će riješiti probleme korisnika Windowsa 8?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Microsoftu kažu da u razvoju Windowsa Blue 'slušaju kritike i zahtjeve korisnika Windowsa 8', što možda znači da će vratiti Start tipku

Posljednja verzija Microsoftovog operativnog sustava na tržištu se pojavila krajem prošle godine te su novi Windowsi donijeli velike promjene u odnosu na Windows 7 i ranije verzije.

Osmica je po prvi puta u potpunosti prilagođena ekranima osjetljivim na dodir, sučelje glavnog ekrana organizirano je u tzv. live pločice koje prikazuju aplikacije, dok su neke opcije na koje su korisnici do sada navikli u potpunosti izbačene (poput Starta) ili se ne prikazuju odmah na početnom ekranu (klasičan desktop – sada je potrebno kliknuti na posebnu ikonu kako bi se prikazao desktop).

Povratak 'Starta': Microsoft će ispuniti želje korisnika u nadograđenoj verziji Windowsa?

U Microsoftu su se nadali da će korisnici prihvatiti nove promjene, ali veliki broj njih i dalje je nezadovoljan novim izgledom Windowsa te, osim novog sučelja, najviše prigovaraju upravo na izbacivanje Starta i nemogućnost direktnog prikazivanja desktopa nakon pokretanja računala. Iako su novi Windowsi na tržištu tek oko pola godine, na mreži već neko vrijeme kruže glasine oko prve velike nadogradnje ovog operativnog sustava, verzije Windows Blue koja bi se na tržištu trebala pojaviti u drugoj polovici godine (vjerojatno tek pred kraj godine).

Tami Reller iz Microsofta na službenom Windows blogu početkom tjedna objavila je neke informacije vezane uz Windows 8, ali i nadogradnju Blue te je najavila promjene koje možemo očekivati u prvom velikom updateu ovog operativnog sustava.

Govoreći o Windowsima Blue, rekla je da je to kodno ime za nadogradnju osmice koja će donijeti 'posljednje inovacije na veliki broj uređaja' različitih oblika i veličina ekrana, a donijet će nove opcije za poslovne korisnike i obične korisnike koji računala koriste za 'posao i zabavu'.

Reller je dodala i kako su od lansiranja Windowsa 8 pažljivo slušali komentare, kritike i zahtjeve korisnika te je Blue nadogradnja prilika da odgovore na te korisničke zahtjeve. Iako nije spomenula kakve konkretne promjene možemo očekivati, mnogi novinari i analitičari smatraju da je ekipa u Microsoftu ipak odlučila omogućiti direktno prikazivanje desktopa nakon pokretanja računala, a Blue će vjerojatno donijeti i Start tipku.

Zbog Windowsa 8 i tableta: Najveći pad isporuka računala u povijesti!

Što se Windowsa 8 tiče, Tami Reller kaže kako je u šest mjeseci već prodano više od sto milijuna licenci ovog operativnog sustava, dok je broj certificiranih uređaja za Windows 8 i Windows RT povećan na čak 2,400 komada, pri čemu je sve više uređaja s ekranima osjetljivim na dodir.

Usprkos dobrim prodajnim brojkama, mnogi su za najveći pad isporuka osobnih računala u povijesti u prvom kvartalu ove godine, pored tableta, optužili upravo Microsoft i novu verziju Windowsa pa će biti zanimljivo pratiti hoće li se, s dolaskom nadogradnje Blue, povećati i broj isporučenih računala na tržištu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene