Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza PC industrije

Zbog Windowsa 8 i tableta: Najveći pad isporuka računala u povijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježen je najveći pad isporuka PC-a od kada se prati tržište, a analitičari za to krive novu verziju Windowsa i tablete

Windowsi 8 ne samo da nisu donijeli pozitivni pomak na tržištu osobnih računala, već se čini da su samo dodatno usporili ovo tržište’, komentirali su iz kompanije IDC posljednje rezultate isporuke PC-a u prva tri mjeseca ove godine. Ti su rezultati, kako prenose na Venture Beatu, katastrofalni za proizvođače osobnih računala te je zabilježen najveći pad isporuka PC-a od 1994. od kada IDC prati ovo tržište – analitičari su očekivali da će pad isporuka PC-a u prvom ovogodišnjem kvartalu iznositi oko 7,7 posto, no taj je pad dosegao čak 13,9 posto pri čemu je broj isporuka pao na 76,3 milijuna.

Pročitajte i ovo Informatika, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sve kasni Mjesec dana prije početka nove školske godine: Ministarstvo poništilo javnu nabavu računala Slika nije dostupna Raste zabrinutost Stephen Hawking upozorava na opasnost s kojom se suočava ljudska vrsta

Microsoft bi za 4 godine mogao 'postati nevažan'!

Bob O’Donnell iz IDC-a rekao je kako su računala s novim Windowsima manje atraktivna alternativa tabletima i drugim sličnim uređajima te kako Windows 8 dolazi s radikalno izmijenjenim korisničkim sučeljem u kojem je izbačena opcija Start na koju su korisnici godinama navikli - sve je to utjecalo na smanjenje potražnje za tradicionalnim osobnim računalima, dok je povećana potražnja za tabletima koji korisnicima sve više zamjenjuju PC-e.

Ovo je četvrti kvartal za redom da je smanjena isporuka osobnih računala u SAD-u koja je pala na najmanju razinu od početka 2006. godine, a smanjenje je zabilježeno i na tržištima Europe te azijsko-pacifičke regije i Kine i to od čak 12,7 posto, što je prvo dvoznamenkasto smanjenje na ovim tržištima u povijesti.

Na Venture Beatu kažu da, iako iz IDC-a ponajviše krive nove Windowse za probleme na ovom tržištu, jedan od krivaca za to su, naravno, tableti čija bi isporuka uskoro mogla premašiti isporuke tradicionalnih računala.

'Windowsi 8 označavaju kraj Windowsa'

‘Industrija se trenutno nalazi na kritičnoj prekretnici te je potrebno donijeti strateške odluke o tome kako konkurirati alternativnim uređajima i kako ostati važan korisnicima’, komentirao je trenutno stanje na tržištu David Daoud iz IDC-a. Što se tiče situacije među kompanijama, Hewlett-Packard i dalje je vodeća kompanija na tržištu, no uz smanjenje isporuka od čak 23 posto u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije, na drugom mjestu nalazi se Lenovo, dok treće mjesto pripada Dellu, uz smanjenje isporuka od oko deset posto.

U IDC-u naglašavaju da je čak i Apple, koji je proteklih godina bilježio snažan rast, pogotovo prijenosnih računala, također zabilježio smanjenje isporuka od 7,5 posto.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene