Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari nezadovoljni

Windows 8 tableti bit će preskupi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena Windows 8 tableta i hibridnih uređaja iznosit će od 500 pa do više od tisuću dolara te neki analitičari i novinari smatraju da je to previše u odnosu na konkurenciju

Krajem mjeseca na tržištu će se pojaviti nova verzija Microsoftova operativnog sustava i brojna računala i tableti koji će raditi na Windowsima 8. Novi Windowsi po prvi puta su u potpunosti prilagođeni ekranima osjetljivim na dodir te su brojne kompanije već predstavile tablete i hibridne uređaje između tableta i prijenosnih računala koja rade na ovom OS-u, a mnogi analitičari smatraju da će za njihov prodajni uspjeh najvažnija biti cijena.

Tijekom ovog tjedna kompanije poput Acera i Lenova napokon su objavile kolike će biti cijene njihovih Windows 8 tableta i hibrida, a analitičar iz IDC-a Bob O'Donnell smatra da su te cijene, pogotovo u odnosu na trenutnu konkurenciju - prevelike te iznose između 499 dolara do čak 1,100 dolara. On je podsjetio na sve ranije predstavljene tablete čija je cijena bila veća od početne cijene iPada (499 dolara) te niti jedan od tih uređaja nije zabilježio zadovoljavajuću prodaju.

Windows 8 uskoro ide van, a još nije dovršen!

Iako će Windows 8 tableti većinom imati dodatnu tipkovnicu koja će biti njihova velika prednost u odnosu na iPad (bilo da je riječ o hibridnim uređajima, bilo da su to tableti koje će se moći povezati s dodatnom tipkovnicom), oni bi većini korisnika mogli biti preskupi jer će ta tipkovnica predstavljati dodatni trošak.

Jedan od primjera takvih uređaja jest nedavno predstavljeni model Lenovo IdeaPad Yoga 11 koji ima 11,6 inčni ekran i radi na Windows RT verziji Windowsa i čija cijena iznosi 799 dolara te jedan od urednika s poznate internetske stranice Cnet Rich Brown kaže kako nije baš oduševljen s tim uređajem. On je testirao model Yoga 11 te je zaključio kako je dodatna tipkovnica svakako korisna, no pitanje je da li je taj uređaj zaista vrijedan 799 dolara, tj. hoće li se korisnici odlučiti za npr. model Nexus 7 koji nema dodatne tipkovnice i ima manji ekran, no on je jeftiniji za čak 600 dolara.

Bob O'Donnell iz IDC-a smatra da su cijene po kojima će se prodavati Lenovovi tableti indikativne jer nam sugeriraju kakve cifre u budućnosti možemo očekivati i od drugih Windows 8 tableta.

Velike promjene u dizajnu prijenosnih računala!

Kao primjer naveo je i jeftiniji model tableta Acer Iconia W510 čija cijena bez tipkovnice iznosi 499 dolara (jednako kao i novog iPada), dok će model s dodatnom tipkovnicom i malo više memorije koštati čak 749 dolara.

Trenutno još nije poznata niti cijena Microsoftova Surface tableta - jedno vrijeme kružile su glasine da bi on mogao koštati samo 199 dolara, no čini se da će i on biti skuplji.

Što mislite, jesu li Windows 8 tableti i hibridni uređaji s cijenama od 500 pa do 750 i više dolara preskupi - pogotovo u odnosu na konkurenciju čiji se modeli mogu kupiti već za 159, odnosno 199 dolara?  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene