Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom Herchel

FOTO Posljednja svemirska fotografija umirućeg teleskopa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirući teleskop herchel, Europske svemirske agencija (ESA), 'bacio' je jedan od svojih posljednjih pogleda prema svemirskim dubinama i jednoj astronomima uvijek zanimljivoj lokaciji.

Jedan od najpopularnijih prizora u svemirskim dubinama, takozvana 'Maglica Konjska Glava', po posljednji put se našla u fokusu mjernih instrumenata teleskopa Herchel. Ta maglica, vrlo prepoznatljivog oblika smještena je na udaljenosti 1.300 svjetlosnih godina od Zemlje, u sazvježđu Orion.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prvi smo koji su to napravili i takvi ćemo ostati zauvijek!' Europa je u srijedu ispisala povijest! Slika nije dostupna Katarza VIDEO Ništa od spektakla: Što se dogodilo s kometom?

>> Astronomi UŽIVO pratili rađanje novog planeta!

Taj dio svemira prolazi kroz vrlo aktivno razdoblje formiranja zvijezda, a ta aktivnost je i povod istraživanja teleskopa Herchel, prenosi BBC. Sama navedena maglica 'visoka' je pet svjetlosnih godina.

Kompleks molekularnog oblaka u sazvježđu Orion jedan je od najboljih i najbližih svemirskih prostora za proučavanje procesa formiranja zvijezda.

Ipak, Teleskop Herchel će uskoro prestati s radom, jer je gotovo ostao bez sredstva za rashlađivanje svojih mjernih instrumenata. U narednih nekoliko dana znanstvenici očekuju kako će Herchel, jednom kad ostane u potpunosti bez rashladnog sredstva, jednostavno samo oslijepiti, zbog rasta temperature, koja će u konačnici oštetiti mjerne instrumente na teleskopu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene