Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štedljiv i ne šteti okolišu

VIDEO Ovaj vlak pogoni isključivo energija sunca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Mađarskoj već mjesecima na ruti pored Budimpešte vozi vlak pogonjen na isključivo solarnu energiju.

Koristeći samo energiju prikupljenu od sunca pomoću solarnih panela na krovu, Mađarskom vozi solarni vlak, koji je u nekoliko mjeseci nakon puštanja u pogon, već prešao 10.000 kilometara.

Pročitajte i ovo Prosvjedi na ulicama Budimpešte Nakon niza skandala Tisuće Mađara na ulicama: Traže bolju zaštitu djece, vodi ih Orbanov kritičar Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

>> VIDEO Vožnja pri brzini od 501 km/h!

'Vlak je prototip kojeg su razvili mađarski inženjeri i može se pokazati kao velik pomak naprijed u povijesti uskotračnih vlakova. Cijelo vozilo je jedan velik izum, jer nema nikakvu opremu koja bi lokalno štetila okolišu', rekao je za Reuters Sandor Suranyi, šef tvrtke Gazplan, koja je izgeadila taj prototip solarnog vlaka.

Cilj te inovacije je vožnja na isključivo prirodnu energiju i korištenje što manje te energije kako se ne bi previše utjecalo i na okoliš.

Trenutno, točni troškovi i uštede koje radi taj vlak se procjenjuju, no ako se brojke pokažu pozitivnima, inženjeri se nadaju kako bi mogli napraviti i drugi, veći solarni vlak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene