Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA otkrila sve detalje

VIDEO Evo kako će izgledati izgledati misija hvatanja asteroida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je NASA-in plan 'amenovao' i Barack Obama, ta je agencija objavila i kompletnu animaciju Projekta Mars. Pogledajte kako namjeravaju uhvatiti manji asteroid i stabilizirati ga u orbiti pored Mjeseca.

Projekt Mars počeo bi hvatanjem manjeg asteroida, s kojeg bi astronauti trebali kretati na misije na Marsu, a u NASA-i očekuju kako bi prvi astronauti mogli posjetiti taj asteroid već 2021. godine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Neće proći nekažnjeno" Snažan udarac iz Moskve: 500 ljudi završilo je na ovom popisu, među njima i bivši predsjednik Asteroid/Ilustracija (Foto: AFP) BLISKI SUSRET Asteroid veličine kombija proletjet će noćas pored Zemlje, NASA poslala poruku

>> NASA će uhvatiti 550 tona težak asteroid i približiti ga Zemlji

Obama je NASA-i odobrio proračun od 17,7 milijardi dolara za 2014. fiskalnu godinu, a navedeni projekt predviđen je tim proračunom, prenosi Reuters. Još 2010. godine Obama je predložio NASA-i da uz Međunarodnu svemirsku postaju pokrenu i misiju slanja čovjeka na asteroid do 2025 godine.

NASA otad radi na razvoju rakete sposobne podići velik teret u svemir te kapsulu koja bi astronaute mogla povesti i na veće udaljenosti od Zemlje, nego što je Međunarodna svemirska postaja, koja se nalazi u visokoj orbiti na 400 kilometara.

Istim sustavom astronauti bi mogli putovati na Mjesec, asteroid i konačnici na Mars, što je cilj misije.

NASA prvo treba uhvatiti asteroid promjera 7 do 10 metara te ga dovući do Zemlje i postaviti u stabilnu orbitu blizu Mjeseca.

NASA procjenjuje kako bi čitav projekt trebao koštati oko 2,65 milijarde dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene