Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve češće ih nalaze

VIDEO Curiosity opet iskopao sjajni predmet, no ovaj je dio tla na Marsu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su isprva mislili kako se radi o još jednom dijelu rovera, u NASA-i su analizom otkrili kako je novi, sjajni komadić tla iskopan na Marsu, zapravo dio Crvenog planeta.

Curiosity je stigao do svoje prve 'obećane zemlje' na Marsu, koju su znanstvenici nazvali Glenelg i koja predstavlja mjesto velikog interesa za znanstvenike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slavljem će obilježiti događaj Škotsko selo dobilo 'blizanca' na Marsu Slika nije dostupna Počinje istraživanje Curiosity krenuo na svoje prvo putovanje 'veličanstvenim kretanjem'

>> Curiosity iskopao prvu rupu i otkrio sjajni predmet

Nešto više od tjedan dana, Curiosity je grabio uzorke iz mjesta nazvanog 'Rocknest' (Kameno gnijezdo), a ukupno je zagrabio tri uzorka i analizirao minerale u tlu, prenosi CNN.

No tijekom kopanja i analiziranja, znanstvenici su u tlu primijetili male sjajne predmete veličine milimetra, koji su im se isprva činili kao dio rovera, no kad su ih pobliže promotrili, otkrili su kako ti komadići tla nisu dijelovi rovera.

'Večina tima smatra kako bi ta zrna mogla biti dio tla na Marsu', istaknuo je John Grotzinger, znanstvenik koji prati rad Curiosityja i profesor na kalifornijskom Institutu za tehnologiju.

Zasad postoje dvije teorije oko toga što bi ti uzorci tla mogli biti. Jedna je da se radi o mineralima, koji reflektiraju sunčevo svijetlo, ili da su dio procesa formiranja tla na Marsu.

Prošlog tjedna znanstvenici su pronašli predmet u tlu Marsa za koji vjeruju kako je komad plastike s rovera, no novopronađena zrna nisu povezana s prošlotjednim pronalaskom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene