Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavljem će obilježiti događaj

Škotsko selo dobilo 'blizanca' na Marsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabačeno selo u škotskoj priprema slavlje zbog toga što NASA jednoj dolini na Marsu dala ime, koje je istovjetno imenu tog sela - Glenelg.

Selo Glenelg nalazi se na škotskim visoravnima, a kad su seljani doznali kako je dolina na Marsu nazvana isto kao i njihovo selo, odlučili su kako će to propisno i proslaviti.

Pročitajte i ovo Ilustracija kaos u prometu Oluja Gerrit udarila svom snagom: Oštećeno više od 100 kuća, uzbuna zbog poplava... Slika nije dostupna Sve češće ih nalaze VIDEO Curiosity opet iskopao sjajni predmet, no ovaj je dio tla na Marsu?

>> NASA: Curiosity je pronašao dokaze da je Marsom tekao potok!

NASA-in rover Curiosity, koji proučava površinu Marsa, trebao bi kasnije ovog mjeseca stići u navedenu dolinu, prenosi orange.co.uk. Kad se to dogodi, Glenelg na zemlji slavljem će upriličiti to kozmičko povezivanje.

Zašto je NASA dolinu na Marsu nazvala Glenelg, pitate se? Djelomično zato što se radi o palindromu (riječi ili nizu riječi koje imaju isto značenje kad se čitaju normalno i unazad) i zbog toga što su geološki oblici u toj dolini na Marsu dobili imena povezana s Yellowknifeom u sjevernoj Kanadi, gdje jedna geološgka struktura nosi isto ime.

Stanovnici Glenelga u Škotskoj proslavu će nazvati 'Svemir, zvijezde i Mars', a upriličit će je 20. listopada, po dolasku rovera u dolinu na Marsu. Na proslavi će biti i Bonnie Dunbar, američko-škotska astronautica.

'To se ne događa svaki dan. priređujemo zabavu kako bismo obilježili taj događaj i planiramo da Bonnie Dunbar otkrije astronomski tematiziranu skulpturu s natpisom 'spareni s Marsom'', rekla je Emma MacLea, seoska dužnosnica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene