Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroži zakon protiv pirata

U zatvor zbog skidanja samo jedne piratske pjesme!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemljama koje su u posljednje vrijeme poduzele akcije protiv pirata pridružio se i Japan te korisnicima koji u toj zemlji skidaju piratski sadržaj prijeti do dvije godine zatvora

Iako se strategija borbe protiv piratstva u posljednje vrijeme promijenila i organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva sve se više bore protiv korisnika, odnosno servisa koji postavljaju i omogućuju dijeljenje piratskog sadržaja, i dalje su na udaru oni koji samo skidaju piratski sadržaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..."

Jedna od posljednjih zemalja koja je krenula u oštriju borbu s piratima jest Japan koji je, pod pritiskom diskografa, donio zakon prema kojem osobe koje se uhvate u ilegalnom skidanju sadržaja mogu završiti do dvije godine u zatvoru.

Potvrđeno: Nadgleda se svako skidanje filmova i glazbe s interneta!

Osim zatvorske kazne, morat će platiti i novčanu kaznu do oko 25 tisuća dolara, a u zatvoru će moći završiti i zbog skidanja samo jedne pjesme ili jednog filma. Prema tom zakonu puno gore će proći osobe koje uploadaju i dijele piratski materijal te njih čekaju kazne veće od sto tisuća dolara, ali i do deset godina u zatvoru.

Na BBC-u kažu kako je Japan drugo najveće svjetsko glazbeno tržište nakon SAD-a te, prema informacijama udruge diskografa iz te zemlje, na svaku legalno kupljeno pjesmu ili film, korisnici ilegalno skinu njih deset. Japanci su ovaj zakon izglasali još u lipnju, nakon čega su hakeri iskazali svoje nezadovoljstvo rušenjem stranica vladajućih stranaka, udruga glazbenika te nekih vladinih institucija, a održani su i prosvjedi protiv ovog zakona koje su predvodile osobe s maskama Guy Fawkesa koja je simbol Anonymousa.

Zanimljivo je da su iz udruge odvjetnika u Japanu upozorili da bi skidanje piratskog sadržaja trebalo ostati u domeni prekršaja, a ne kaznenog prava te da je šteta koju privatni korisnici nanose ilegalnim skidanjem sadržaja poprilično beznačajna.

Pirati u strahu: Ugašen još jedan servis za pohranu i razmjenu sadržaja!

Iako je tijekom ove godine spriječeno izglasavanje kontraverznih zakona poput SOPA-e, PIPA-e i ACTA-e u SAD-u i Europi, sve više zemalja pokušava stati na kraj piratstvu gašenjem servisa za razmjenu datoteka poput MegaUploada i Demonoida, odnosno zabranom pristupa The Pirate Bayju, dok je u Francuskoj nedavno kažnjena prva osoba pod tzv. 'three strikes' pravilom putem kojeg se korisnicima koji su osumnjičeni za skidanje piratskog sadržaja šalju upozorenja za prestanak skidanja, a ako nastave ilegalno skidati sadržaj i nakon trećeg upozorenja, slijedi im kazna.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene