Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malen, ali velik

Znate li sve trikove koje možete izvesti računalnim mišem?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko dobro poznajete rad s računalnim mišem? Svi ga koriste svakodnevno i klikaju njime tisuće puta dnevno, no ta napravica zapravo još uvijek ima pokoji trik za koji niste čuli.

Klikneš i gotovo, tako vjerojatno razmišljaju mnogi, no znate li koje sve trikove s klikanjem možete izvoditi pomoću miša?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste zabrinutost Stephen Hawking upozorava na opasnost s kojom se suočava ljudska vrsta Slika nije dostupna Velik čovjek Nevjerojatan život Billa Gatesa

>> Računalni miš slavi 30. rođendan

Trikovi s klikanjem

Duplim klikom otvaramo datoteke i označavamo riječ u tekstu, a neki znaju i kako trostrukim klikom mogu označiti i čitav odlomak. Evo i posljednjeg klik-trika - označavanje kolumne u tekstu. Za tu operaciju pritisnite tipku ALT te lijevu tipku na mišu te pomicanjem prema dolje, ili gore, označite kolumnu koju želite označiti, prenosi Yahoo!News.

Trikovi s kotačićem miša

Velika većina miševa imaju kotačić između lijeve i desne tipke, kojim možete pregledavati tekst ili web stranice okretanjem prema naprijed ili nazad. No, kako pomicati pregled u stranu, ako je tekst ili stranica ili fotografija veća od zaslona? Jednostavno, pritisnite tipku SHIFT na računalu i okrećite kotačić miša.

Umjesto da stalno klikate po opciji 'unazad' (back) na web pregledniku, olakšajte si i koristite kotačić miša. Jednim okretajem unazad dobit ćete isti rezultat kao i klikom po web pregledniku.

Kotačić miša možete koristiti i za približavanje i udaljavanje slike na zaslonu. Pritisnite tipku CTRL i kotačićem birajte, hoćete li zoomirati ili ne.

Trikovi vezani za Windowse

Ako jednostavno želite maksimalno povećati prozor u Windowsima, samo ga povucite na vrh ekrana.

Imate više otvorenih prozora i želite ih sve smanjiti osim onog u kojem trenutno radite? Kliknite na vrh tog prozora mišem i držite, a zatim protresite taj prozor i svi ostali će se smanjiti, a trenutni minimalizirati. Zatim ga povucite na vrh i on će se maksimalno otvoriti.

želite 50:50 pregled prozora, a ne znate kako to jednostavno dobiti? Ništa lakše. Samo kliknite na vrh jednog prozora i povucite ga u lijevi rub zaslona, a drugi prozor u desni. Trenutni 50:50 pregled.

Bonus trik

Recimo da imate potrebu ustati s radnog mjesta i obaviti nešto na par minuta, a ne želite se da vam računalo uđe u 'sleep' ili safe mode tijekom tog vremena. Iako se postavke mogu podesiti tako da se računalo nikad ne stavlja u 'sleep mode' ili da traži novi login, poanta je pokazati ovaj super trik.

Dakle, ukoliko imate analogni sat, onaj s mehaničkim kazaljkama, postavite miš na njega i njegovi senzori aktivno će pratiti kazaljku sekundi, a vaše računalo će 'misliti' kako ste za računalom čitavo vrijeme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene