Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studenti u Kini

Dižu nepovoljne kredite i 'nose cigle' kako bi kupili Appleove uređaje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi kupili iPhone ili iPad, sve više kineskih studenata diže kredite koje ne mogu otplaćivati.

Ljubiteljima Appleovih uređaja nije teško danima čekati i spavati ispred trgovina kako bi se što prije domogli novog modela iPhonea ili iPada, a u Kini u posljednje je vrijeme sve veći trend da studenti dižu kredite s velikim kamatama samo kako bi si mogli kupiti Appleov gadget.

Petero uhićenih nakon što je tinejdžer prodao bubreg za iPhone

Na Huffington Postu prenijeli su informacije kako je kineski student Yang Fan prošle godine odlučio kupiti iPhone na rate, no kada su počeli stizati računi, shvatio je da su rate prevelike i da si nije mogao priuštiti Appleov telefon. Kako bi se izvukao iz ove situacije i otplatio dug, našao je posao u jednoj građevinskoj kompaniji u kojoj je – nosio cigle. 'Da mogu ponovno odlučiti, radije ne bih kupio iPhone 4', rekao je novinarima Fan.

Na Huffingtonu kažu da je ovo samo jedan od slučajeva u kojima studenti u Kini kupuju Appleove telefone i tablete iako si to često niti ne mogu priuštiti te je samo u gradu Wuhanu u posljednjih godinu dana oko 20 tisuća studenata podiglo kredite s velikim kamatama kako bi kupili nove gadgete, ponajviše iPhone i iPad.

Na stranici Want China Times kažu da su Appleovi uređaji iznimno popularni među studentima te im je jedna studentica rekla kako joj je bilo neugodno i kako se 'osjećala izolirano' kada su njeni prijatelji pričali o novim aplikacijama za iPhone i iPad koje ona nije imala i nije mogla sudjelovati u takvim razgovorima.

Apple histerija: Neredi zbog iPada 2 i iPhonea 4

Zbog toga se i ona odlučila na kupovinu iPhonea na kredit koji također nije mogla sama otplatiti pa su joj u otplati duga na kraju svaki mjesec morali pomagati roditelji.

Ovakvi su slučajevi sve češći u Kini te se, zbog želje za novim gadgetom, ali i kredita koje im daju banke bez obzira što nisu sigurni hoće li te kredite moći otplatiti, studenti zadužuju iako novac ne mogu vratiti pa se na kraju moraju zaposliti (zbog čega često moraju zapostaviti fakultetske aktivnosti) ili moraju pitati roditelje da im pomognu u otplati kredita.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene