Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbačen zahtjev za zabranu programa

Američki sudac odlučio: NSA zakonito prati telefonske razgovore!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac u SAD-u presudio je u petak da je program Nacionalne sigurnosne agencije SAD-a (NSA) kojime se bilježe milijuni telefonskih razgovora Amerikanaca zakonit i tako odbacio zahtjev Američke unije za građanska prava (ACLU) da se prekine sporni protuteroristički program.

Odluka suca okruga Manhattan Williama Pauleya, koji je odbacio prijedlog ACLU-a za preliminarnu zabranu programa, odstupa od presude washingtonskog suca Richarda Leona od 16. prosinca da je 'gotovo orwellovski' program vjerojatno neustavan.

Pročitajte i ovo Presuda Branimiru Glavašu - 1 Presuda za ratni zločin Obrazloženje presude Glavašu: "Uzeli smo u obzir da je izuzetno zaslužan za obranu grada" Slika nije dostupna Novi špijunski skandal Bijesna Merkel nazvala Obamu: Čula sam da me prisluškujete!

Američki sud: Program špijuniranja NSA vjerojatno neustavan

Postojanje programa prvi je razotkrio bivši suradnik NSA Edward Snowden. Na odluci od 54 stranice Pauley je naveo da program 'kupi informaciju o praktički svakom telefonskom pozivu prema, iz i unutar Sjedinjenih Država'. No Pauley je ocijenio i da je ustavnost programa 'naposlijetku pitanje razboritosti' i da nema dokaza da je vlada najveći dio podataka koristila za bilo što drugo osim istraga i sprječavanja terorističkih napada.

'Tehnologija omogućuje al Kaidi da radi decentralizirano i s daljine organizira međunarodne terorističke napade', napisao je Pauley i ocijenio da program prikupljanja podataka o telefonskoj komunikaciji predstavlja 'vladin protuudar'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene