Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriva procjena

Meteorit je bio 1.000 puta teži nego što su Rusi tvrdili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meteor koji prošlog tjedna izazvao paniku i metež u Rusiji te ozlijedio preko 1.000 ljudi, veći je nego što su to Rusi predočili.

Prošlog petka iznad područja Urala u Rusiji, podsjetimo, prohujao je meteorit, koji je eksplodirao u zraku i oštetio prozore stotina zgrada i ozlijedio preko tisuću osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri mjeseca u atmosferi VIDEO Ostaci meteora koji je eksplodirao iznad Rusije obišli Zemlju Slika nije dostupna Pohvalili se i susjedi VIDEO: I BiH ima svoj meteor, pao je prije 200 godina

>> VIDEO Više od 1000 ozlijeđenih u Rusiji: Meteor je eksplodirao pri brzini od 54.000 km/h

Ruske vlasti tada su izvijestile kako se radilo o meteoritu teškom 10 tona, no najnoviji podaci iz NASA-e govore nešto posve drugo - prema njihovom izračunu, ruski meteorit težio je oko 10.000 tona, odnosno čak 1.000 puta više nego što su procijenili Rusi, prenosi Fox News.

U NASA-i su do tog podatka došli mjereći infrazvučne podatke iz stanica diljem svijeta. 'Pretpostavljam kako je netko pregledavajući video snimke jednostavno procijenio meteorit odoka', zaključila je Margaret Campbell-Brown, pomoćni profesor fizike i astronomije sa Sveučilišta Western Ontario.

'Taj je događaj bio znatno veći od bilo čega što smo vidjeli na videu pa me ne čudi što je prvotna procjena bila pogrešna za tri reda veličine', dodala je Brown.

Objekte promjera ispod 100 metara teže pratiti

K.T. Ramesh, ravnatelj instituta Hopkins Extreme Materials i profesor mehanike na sveučilištu Johns Hopkins ističe kako postojeća tehnologija nije dostatna za praćenje manjih meteorita, bilo da teže 10 ili 10.000 tona. Čisto kao orjentir, probajte strpati 170 M1 Abrams američkih tenkova na jedno mjesto i dobit ćete težinu meteorita koji je eksplodirao iznad Rusije. NASA isto tako vjeruje kako je dotični meteorit bio promjera 15-ak metara, što će reći da je vjerojatno bio poprilično gust.

Sve u svemu, u NASA-i ističu kako objekte promjera preko jednog kilometra mogu zapaziti relativno lagano, no one ispod 100 metara promjera, već daleko teže. Ipak, jedan tako malen asteroid su uspjeli pratiti - DA14, kojem je promjer svega 45 metara i koji je prošlog tjedna prohujao izrazito blizu Zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene