Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogućnosti su neograničene

Revolucija u građevini? Ovo će biti prva ISPRINTANA kuća na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanija Dus Architects u Amsterdamu započela je s printanjem dijelova za 'prvu printanu kuću na svijetu'

Kompanija Dus Architects nedavno je u Amsterdamu započela zanimljiv projekt – žele isprintati prvu kuću, a ako se tehnologija za ovakav način gradnje pokaže učinkovitom i uspješnom (i kada se usavrši) mogla bi promijeniti način na koji će se u budućnosti graditi kuće. Hedwig Heinsman iz Dus Architectsa kaže kako je gradnja ove kuće (koja će imati čak trinaest soba) eksperiment koji će trajati tri godine, a tijekom tog vremena oni će testirati i dodatno unaprijediti ovu tehnologiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Isprintajte svoju pizzu! Poput replikatora iz Zvjezdanih staza: Stiže 3D printer za hranu! Slika nije dostupna baza na Mjesecu FOTO Ovo je možda korak dalje...

Za projekt 'prve printane kuće na svijetu' koriste KamerMaker 3D printer s kojim će posebno isprintati dijelove svake sobe i onda ih, poput lego kocaka, povezati u jednu cjelinu – trenutno je postavljen jedan dio kuće visok tri metra i težak oko 180 kilograma, koji će se s vremenom povezivati s drugim isprintanim dijelovima.

REVOLUCIJA u proizvodnji: Uspješno testiran 3D printani zrakoplov

Kao materijali za 3D printanje testiraju se različiti materijali (poput bioplastike), a konačni cilj ove kompanije je napraviti snažan i obnovljiv materijal koji će moći konkurirati klasičnim građevinskim materijalima. Korištenjem takvih materijala i 3D printanjem kuća mogli bi se uvelike smanjiti troškovi transporta i otpada, a na Digital Trendsu kažu kako bi, teoretski, takve kuće i urede čak mogli i reciklirati – ipak, trenutno su plastični blokovi pojačani slojevima laganog betona (zbog pojačanja same strukture), što će otežati recikliranje.

Ovo je samo početak, a mogućnosti su neograničene', dodala je Heinsman koja kaže da bi 3D printeri mogli označiti revoluciju u građevini – od praktičnih i funkcionalnih lokalnih rješenja poput slumova i naselja za područja pogođena katastrofama pa do raskošnih hotela. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene