Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika prekretnica

Povratak BlackBerryja: Počinje lov na iPhone i Androide!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanija je promijenila ime iz Research In Motion u BlackBerry te su predstavili novu verziju operativnog sustava i dva pametna telefona

Jučer je počelo novo razdoblje za kompaniju koja se tijekom prošlog desetljeća proslavila s BlackBerry pametnim telefonima namijenjenim prvenstveno poslovnim korisnicima, no posljednjih je godina upala u velike probleme te su izgubili veliki dio tržišta od Androida i iPhonea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uništio' je BlackBerry FOTO Ovaj mobitel NITKO ne želi! Slika nije dostupna Cijena nije poznata Velika akvizicija na pomolu: Lenovo će preuzeti proizvođača BlackBerryja?

Prvo, kompanija je promijenila ime pa je tako Research In Motion (RIM) otišao u povijest, a kompanija je uzela ime po kojem je ionako poznatija – BlackBerry. Osim novog imena, predstavljena je nova verzija operativnog sustava BlackBerry 10 i dva nova pametna telefona koja rade na tom OS-u i s kojima će BlackBerry pokušati konkurirati iPhoneu, Galaxyju S3, Sonyjevoj Xperiji Z i drugima narednim pametnim telefonima.

Smartphone s ekranom osjetljivim na dodir i hardverskom tipkovnicom

Većina novinara koja je do sada isprobala ove telefone (već su se pojavile recenzije modela BlackBerry Z10) zadovoljna je s novim hardverom i softverom, no navode da, iako je riječ o odličnom operativnom sustavu koji donosi osvježenje na tržište, on ipak ne dolazi s nekim revolucionarnim novitetima koji bi trebali zaluditi mobilne korisnike.

Model BlackBerry Z10 dizajnom je klasičan pametni telefon s ekranom osjetljivim na dodir (dijagonala iznosi 4,2 inča rezolucije 1280x768 piksela) koji je veći od ekrana iPhonea 5, ali je manji od većine konkurenata koji rade na Androidu, radi na dvojezgrenom 1,5GHz procesoru, ima 2GB RAM-a i 16GB prostora za pohranu podataka koji se dodatno mogu proširiti microSD memorijskim karticama.

Ostale opcije uključuju podršku za 4G LTE i NFC te 8MP stražnju kameru i prednju rezolucije 2MP za video razgovore. Na Engadgetu kažu kako će ovaj smartphone 'odrediti sudbinu cijele kompanije' jer, ako Z10 ne privuče korisnike, pred BlackBerryjem su teška vremena.

Iako posljednjih godina tržištem pametnih telefona gotovo u potpunosti vladaju telefoni bez tipkovnice koji imaju samo ekrane osjetljive na dodir, BlackBerry je predstavio i jedan model s tipkovnicom koji je namijenjen korisnicima koji pišu puno poruka i mailova te im je potrebna prava tipkovnica s kojom će pisati puno brže nego s virtualnom. Model Q10 izgledom podsjeća na starije modele iz BlackBerry Bold serije – na donjem dijelu nalazi se hardverska QWERTY tipkovnica iznad koje je ekran osjetljiv na dodir dijagonale 3,1 inča, dok su ostale opcije slične kao i na modelu Z10 (dvojezgreni 1,5GHz procesor, 16GB RAM-a, microSD utor itd.). Na tržištu će se prvo pojaviti model Z10 – na nekim tržištima već u veljači, dok je početak modela s hardverskom tipkovnicom predviđen za travanj ove godine.

Velika akvizicija na pomolu: Lenovo će preuzeti proizvođača BlackBerryja?

S novim operativnim sustavom i novim telefonima, cilj BlackBerryja je zauzeti treće mjesto na tržištu pametnih telefona za koje će se u budućnosti boriti s Microsoftom i njegovim Windows Phone 8 operativnim sustavom, a iako neće ugroziti dominaciju iPhonea i Androida, sigurno je da u ovoj kompaniji žele Appleu i Googleu uzeti dio korisnika koje namjeravaju privući modernim operativnim sustavom i naprednim pametnim telefonima.

Kako bi privukli korisnike koji su navikli da na konkurentnim operativnim sustavima već postoje stotine tisuća aplikacija, u BlackBerryju su veliku pažnju posvetili privlačenju developera koji su već razvili brojne aplikacije za novi operativni sustav. Osim ova dva napredna telefona, BlackBerry bi u budućnosti trebao predstaviti i neke jeftinije modele svojih pametnih telefona, no službenih informacija o ovim modelima trenutno nema.

Kako vam se sviđaju novi BlackBerryji? Mislite li da imaju šanse zauzeti dobar dio tržišta pored Androida, iPhonea i telefona koji rade na mobilnim Windowsima? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene