Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uništio' je BlackBerry

FOTO Ovaj mobitel NITKO ne želi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni razlog katastrofalnih poslovnih rezultata BlackBerryja je mobitel Z10 čiji je neprodani inventar kompaniju koštao čak 935 milijuna dolara.

Kanadska kompanija Research In Motion proslavila se sa svojim BlackBerry pametnim telefonima koji su tijekom prošlog desetljeća bili iznimno popularni među poslovnjacima koji su cijenili njihov e-mail servis i odlične hardverske tipkovnice na kojima su mogli brzo pisati poruke i mailove. No, kako se situacija na tržištu promijenila te su korisnici zamijenili telefone s hardverskim tipkovnicama s modelima koji imaju ekrane osjetljive na dodir, RIM se morao prilagoditi tom trendu i predstaviti svoje touchscreen pametne telefone, no s njima nisu mogli konkurirati brojnim uređajima koji rade na Androidu i Appleovim iPhone modelima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna iPhone 5 Je li ovo zaista 'najomraženiji telefon'? Slika nije dostupna BlackBerry X10 Smartphone s ekranom osjetljivim na dodir i hardverskom tipkovnicom

Ovo je najNEpoželjniji smartphone na tržištu

Izvršni direktor kompanije Thorsten Heins shvatio je da, ako žele opstati na smartphone tržištu, moraju uvesti velike promjene i predstaviti nove telefone i mobilni operativni sustav s kojim će biti konkurentniji na tržištu. Početkom ove godine trebalo je početi novo razdoblje za kompaniju – ime je iz Research In Motion promijenjeno u svima dobro poznati BlackBerry, predstavljen je novi operativni sustav BlackBerry 10 OS te dva nova telefona koja su radila na ovom OS-u, BlackBerry Z10 i Q10.

Prvo se na tržištu pojavio Z10, model s ekranom dijagonale 4,2 inča koji radi na dvojezgrenom 1,5 GHz procesoru, ima 2GB memorije i podršku za 4G LTE i kojeg su novinari u prvim recenzijama pohvalili zbog odličnog hardvera i softvera, no problem je bio u tome što ovaj uređaj nije donio nikakve inovativne ili revolucionarne opcije koje bi privukle korisnike, odnosno nije korisnicima predstavio neku 'vrijednost više' zbog koje bi se netko odlučio na kupovinu ovog telefona u odnosu na neki Android ili iPhone.

Zanimljivo je da su još u siječnju ove godine nakon predstavljanja BlackBerryja Z10 novinari Engadgeta napisali kako će ovaj telefon odrediti sudbinu cijele kompanije jer, ako BB Z10 ne privuče korisnike, pred BlackBerryjem su teška vremena.

Ekipa s Engadgeta bila je tada u potpunosti u pravu te su za BlackBerry zaista nastupila teška vremena, a najveći krivac za to upravo je telefon Z10. Već u travnju jedna je analitička kompanija BlackBerry Z10 proglasila najnepoželjnijim telefonom jer korisnici nisu pokazivali nikakav interes za njim, a koliko je loša potražnja za ovim modelom otkrili su na poslovni rezultati kompanije za drugi ovogodišnji kvartal.

Povratak BlackBerryja: Počinje lov na iPhone i Androide!

Naime, BlackBerry je tijekom tog tromjesečnog razdoblja zabilježio gubitak od čak 965 milijuna dolara, pri čemu je najveći minus, prenose na Venture Beatu, ostvaren lošom prodajom modela Z10 čiji je neprodani inventar ostvario gubitak od 935 milijuna dolara.

Zbog ovakvog minusa Thorstein Heins najavio je nove promjene i restrukturiranje koje će rezultirati otpuštanjem oko 4,500 zaposlenika, a konačna sudbina BlackBerryja vjerojatno će biti prodaja same kompanije. Inače, BlackBerry je nedavno predstavio i nasljednika modela Z10 – smartphone Z30 koji ima 5 inčni ekran osjetljiv na dodir i radi na Snapdragon S4 Pro procesoru, no nakon katastrofe s prijašnjim telefonom, pitanje je što u kompaniji mogu očekivati od ovog modela.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene