Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon godinu dana potrage

Policija morala isključiti struju cijelom susjedstvu kako bi uhitili 'SUPERHAKERA'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladić je iz svoje sobe zarađivao 50 tisuća dolara mjesečno, a uhićen je nakon što ga je policija tražila oko godine dana

Tijekom proteklih dana u medijima je objavljeno nekoliko vijesti o hakerskim napadima i krađama, odnosno pokušajima krađa milijunskih novčanih iznosa. Kao što je poznato, na udaru hakera našle su se i hrvatske banke te je počinjena šteta od skoro dva milijuna kuna, dok je policija iz Velike Britanije uspjela osujetiti veliku hakersku pljačku u londonskoj podružnici jedne španjolske banke tako da su, umjesto s milijunima funti, hakeri završili s lisicama na rukama.

Povijesna hakerska pljačka banaka u Hrvatskoj: Uhićen jedan od sudionika

Također, hakeri su bili aktivni i u Njemačkoj u kojoj su uspjeli ukrasti podatke o čak dva milijuna korisnika Vodafonea. Iako iz te kompanije kažu da se hakeri nisu domogli nekih podataka s kojima bi mogli provaliti u bankovne račune, oni bi te podatke mogli iskoristiti za druge vrste prijevara (npr. phishing) i na taj se način dokopati željenih podataka koji su im potrebni da bi počistili račune.

Dok policija još traga za hakerima koji su ispraznili račune u Hrvatskoj (navodno su 'mozgovi' operacije mladići iz Prijedora i Banja Luke) i ukrali podatke o korisnicima u Njemačkoj, oni su bili puno uspješniji u Argentini u kojoj je napokon uhićen 19-godišnjak poznat kao 'superhaker' koji je hakerske operacije vodio iz svoje sobe u Buenos Airesu te je zarađivao oko 50 tisuća dolara mjesečno.

Policija je ovog mladića tražila godinu dana, a kako bi ga spriječila da izbriše sve osjetljive podatke i datoteke koje ga povezuju s hakiranjem i krađom novca, policija je prije uhićenja morala isključiti struju u cijelom susjedstvu. Ovaj je mladić živio u stanu s ocem koji je računalni stručnjak te na BBC-u kažu kako je njegova soba bila prepuna skupe u napredne računalne opreme.

Preduhitrilo ih: HAKERI skoro 'pobrali' milijune funti iz banke

'Superhaker' je bio na čelu hakerske skupine koja je, koristeći malware, 'izgradila' mrežu tisuća tzv. zombi računala koje su koristili za napade i prebacivanje novca s bankovnih računa, a ovaj mladić u svojim operacijama nije ostavljao nikakve tragove.

Sada je optužen za tri kaznena djela, a ako se na sudu dokaže da je kriv, mogao bi završiti u zatvoru čak deset godina.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene