Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak bliže stvarnosti

Ove bi leće mogle promijeniti živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google se udružio sa švicarskom farmaceutskom tvrtkekom Novartis, s kojom će raditi na razvoju pametnih leća predstavljenih u siječnju

Googleove pametne kontaktne leće korak su bliže stvarnosti. Američka tvrtka u utorak je obavijestila javnost o sklapanju partnerstva sa švicarskom farmaceutskom tvrtkekom Novartis s kojom će raditi na njihovom razvoju, piše Independent.

Pročitajte i ovo Dijabetički napad nakon uhićenja - 4 U Grčkoj Uhićeni Bad Blue Boys bio na rubu smrti: "U zadnji tren su mu dali terapiju!" Ilustracija Za hitna stanja Lijek koji spašava život HZZO skinuo s osnovne liste lijekova: Cijena će mu biti poprilična

Leće su prvi put otkrivene u siječnju ove godine. Senzore smještene između dva meka sloja koriste za mjerenje razine glukoze u suzama osobe koja ih nosi, a onda informaciju bežičnim putem prenose na pametne telefone.

Ove leće pomagat će dijabetičarima, evo kako

Google se nada da će tehnologija pomoći dijabetičarima diljem svijeta na način da neće biti potrebe za bolni i redovitim testiranjima krvi.

U Novartisu se nadaju da će tehnologija može prilagoditi i pomaganju osobama koji pate od gubitka vidi koji se javlja s godinama. Nadaju se i da će kombinacija Googleove stručnosti u minijaturnoj tehnologiji i njihovih proizvodnih resursa omogućiti stvaranje kontaktnih leća koje mogu pomoći vratiti prirodni autofokus oka na obližnje predmete.

SMS poruke prikazivat će se u kontaktnim lećama!

Novartis želi razviti i tehnologiju koja nudi još jednu opciju onima koji redovito nose kontaktne leće i naočale - intraokulare leće, odnosno leće trajno umetnute u oko kako bi ispravile vid.

Pametne kontaktne leće razvio je Google X, istraživački laboratorij među ostalim zalužan i za Google naočale.

'Naš san je koristiti posljednju tehnologiju u minijaturizaciji elektronike kako bi pomogli u poboljšanju kvalitete života milijuna ljudi. Vrlo smo uzbuđeni raditi s Novartisom kako bi ovaj san ostvarili', rekao je suosnivač Googlea Sergey Brin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene