Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prsten za pristup mailovima!

Ovako ćemo u budućnosti štititi podatke na internetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Googleu vjeruju da za pristup mailovima i drugim online servisima u budućnosti nećemo upisivati klasične lozinke, već će nam trebati USB ključevi i posebno prstenje

Za mnoge internetske korisnike jedan od najvećih problema je sigurnost i zaštita privatnih podataka – bilo da je riječ o zaštiti privatnih i poslovnih mailova, bankovnim računima ili profilima na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Josip Kokić pronašao prsten, sad traži i vlasnika jeste li ga izgubili? Dočasnik Josip pronašao vjenčani prsten, ali nikako da nađe vlasnika: "Pitao sam na sve strane, išao čak u matični ured... ali ništa" Papa Franjo (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nije mu se sviđalo Papa neprestano izmicao ruku: Izbjegavao poljubac u prsten

Često su za probleme krivi sami korisnici koji se ne pridržavaju nekih osnovnih pravila oko odabira što sigurnije lozinke (preporuča se da lozinka bude što duža te da se, osim malih i velikih slova, u njoj koriste i znakovi i brojke te je naročito važno da se iste lozinke ne koriste za više različitih servisa), a nekad postanu žrtvama napada hakera koji im provale u mailove i druge online servise koje koriste ili, još gore, počiste njihove bankovne račune.

Evo kako odabrati sigurnu lozinku!

Google već sada nudi mogućnost pristupa svojim servisima korištenjem dvostruke autentifikacije pri čemu korisnici moraju osim šifre upisati i poseban kod koji dobiju na svoj telefon, no samo oko jedan posto njih koristi ovu mogućnost.

Zbog toga u ovoj kompaniji razmišljaju o drugačijem i sigurnijem načinu zaštite raznih online računa, a jedno od potencijalnih rješenja je i hardverska zaštita. Iz ove su kompanije još početkom godine spomenuli da testiraju nove načine zaštite koji uključuju i male USB ključeve koji će biti potrebni za pristup online servisima i računima.

Mayank Upadhyay iz Googlea prošlog je mjeseca na predavanju na konferenciji posvećenoj sigurnosti u San Franciscu rekao da bi korištenjem hardvera za prijavu na online račune nestale sve opasnosti koje danas prijete korisnicima koji koriste tradicionalne lozinke. Umjesto upisivanja takvih lozinki, bit će potreban poseban USB koji će, kada se poveže s računalom, omogućiti 'šifriranu transakciju između računala i maila' te će tek tada korisnici moći pristupiti mailu ili drugim servisima. 

Takav USB ne sadrži statičnu lozinku koja bi se mogla kopirati i na taj način iskoristiti za provalu u korisničke račune te Upadhyay kaže da, kada se USB poveže s računalom, 'on odgovara na matematički izazov koji mu postavlja online servis na koji se prijavljuje i to na način da ne stvara nikakve informacije kakve bi se mogle iskoristiti za ponovnu prijavu na taj servis'.

Nova tehnologija će vam šifre čitati s dlana!

Na Mashableu kažu da je ekipa iz Googlea, kao sigurnosni token, umjesto klasičnih USB-a, koristila i posebne prstene putem kojih su pristupali svojim online servisima. Iako dodatni detalji o ovakvim sigurnosnim prstenima nisu poznati, sigurno je da Google već sada pregovara s brojnim kompanijama oko primjene ovakvog načina zaštite podataka i pristupa različitim servisima i internetskim stranicama korištenjem ove tehnologije tako da bi u budućnosti, osim vjenčanog prstena, na ruci mogli nositi i 'šifrirano prstenje' putem kojih ćemo pristupati mailova, bankovnim računima i drugim online uslugama.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene