Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi podaci izgubljeni?!

Novi šok za pirate: Ugašena jedna od najpopularnijih stranica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hotfile mora platiti čak 80 milijuna dolara grupama za zaštitu autorskih prava, a korisnici ovog servisa šokirani su jer su ostali bez svih pohranjenih podataka.

Prošle godine ugašen je MegaUpload, nedavno je ugašena i jedna od najpopularnijih stranica za pretraživanje piratskog sadržaja isoHunt, a od jučer više nije dostupan niti Hotfile, poznata stranica za razmjenu sadržaja. Gašenju Hotfilea prethodila je nagodba vlasnike ove stranice s američkim udruženjem filmaša (MPAA) prema kojoj Hotfile mora platiti čak 80 milijuna dolara odštete te je dogovoreno da, ako žele nastaviti s dosadašnjim poslom, moraju ugraditi tehnologiju za filtriranje sadržaja kako se putem ove stranice više ne bi distribuirali piratski filmovi, glazba i video igre.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova taktika Policija u lovu na pirate: Stavljaju oglase na piratske stranice! Slika nije dostupna Ovo je tek početak! Zbog dijeljenja JEDNOG filma na internetu kažnjen sa 650 tisuća dolara!

 Gasi se jedna od najpopularnijih piratskih stranica!

No, umjesto ugrađivanja tehnologije za filtriranje, ekipa koja je vodila Hotfile odlučila je trajno ugasiti stranicu te na njoj sada stoji upozorenje da je Hotfile ugašen zbog kršenja autorskih prava. U izjavi za javnost predsjednik MPAA Chris Dodd rekao je kako Hotfile i slične stranice profitiraju na 'trudu i radu drugih ljudi' te je ovo još jedna velika pobjeda udruženja za zaštitu autorskih prava nad piratima.

Na The Guardianu napominju kako je Hotfile bio jedan od najvećih servisa za pohranu, backup i dijeljenje sadržaja koji je imao više od 5,3 milijuna registriranih korisnika te da je na njemu bilo pohranjeno više 120 milijuna datoteka koje su preuzete skoro 3 milijarde puta, a iz MPAA tvrde da je više od 90 posto dnevno downloadanog sadržaja bio piratski materijal. Iako su iz Hotfile tvrdili kako oni nisu odgovorni za ponašanje svojih korisnika, odnosno sadržaj koji oni dijele putem njihove stranice, sutkinja Kathleen Williams presudila je kako Hotfile ne zadovoljava uvjete posebnog zakona ('safe harbor') koji štiti internetske kompanije od odgovornosti za sadržaj koji postavljaju i dijele njihovi korisnici.

 Udruženje filmaša traži gašenje Hotfilea!

U MPAA su iznimno zadovoljni ovom odlukom suda jer je ovo je prvi puta da je američki sud odlučio da tzv. cyberlockeri poput isoHunta mogu biti odgovorni za sadržaj koji korisnici pohranjuju i dijele na njima te sada možemo očekivati nove tužbe protiv sličnih stranica i servisa.

Na TorrentFreaku napominju kako su korisnici Hotfilea šokirani ovakvim razvojem događaja jer ih nitko nije upozorio na gašenje stranice tako da su izgubili brojne datoteke i podatke (ne samo piratske naravno) koje su držali pohranjene i backupirane na ovoj stranici.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene