Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretan rođendan

Mreža koju svi obožavaju: Postala nezaobilazan alat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osam godina od prvog tvita, ova je društvena mreža postala nezaobilazan alat političara, sportaša, glumaca i brojnih drugih javnih osoba.

Prošlog tjedna navršilo se osam godina (21. ožujka 2006.) od kada je Jack Dorsey na servisu koji je prvotno nazvan twttr objavio poruku 'just setting up my twttr', a za ostalo možemo reći da je – povijest. Ovo je bio prvi tvit koji je ikada objavljen (mreža se na početku zvala twttr te je par mjeseci kasnije preimenovana u Twitter), a potencijal ove društvene mreže još je tada prepoznao Dom Sagolla koji je u jednom od svojih prvih tvitova napisao kako će Twitter 'izazvati ovisnost'.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Slika nije dostupna Putin, Obama, Merkel... FOTO I on je na popisu najmoćnijih ljudi!

'Ptičica' koju svi obožavaju – od slavnih osoba do revolucionara!

Danas nam je jasno kako je Sagolla u potpunosti bio u pravu jer je broj korisnika ove mreže premašio 645 milijuna (prema informacijama Tech Timesa), a kolika je važnost i snaga ove mreže najbolje možemo vidjeti samo iz dva primjera – nedavnog iz Turske u kojem je vlada zabranila pristup Twitteru te iz situacije iz travnja prošle godine kada su zbog samo jednog tvita dionice izgubile 134 milijardi dolara vrijednosti.

Naime, nakon što su hakeri provalili u profil Associated Pressa na ovoj mreži i objavili vijest kako je Obama ranjen u napadu na Bijelu kuću, na ovaj je tvit odmah reagirala i burza velikim padom cijena dionica, no kada je postalo jasno da je riječ o djelu hakera i da napada nije bilo, cijene su se opravile.

S obzirom da je Twitter tijekom godina postao idealna platforma za objavu 'breaking' vijesti koje se danas najčešće prvo objavljuju na Twitteru, a tek ih onda mediji prenose kao klasične vijesti na svojim stranicama, jasno je zašto je tvit poslan s računala AP-a izazvao toliku paniku.

Također, veliki broj ljudi okreće se upravo Twitteru u nekakvim izvanrednim situacijama (poput prirodnih nepogoda, terorističkih napada, prosvjeda i slično) jer prateći ovu društvenu mrežu i određene hashtagove (#) mogu na jednom mjestu pronaći sve važne informacije koje objavljuju mediji, ali i osobe koje se nalaze na mjestima katastrofe/napada i koje uživo obavještavaju što se događa.

Važnost i snagu Twittera prepoznali su brojni sportaši, glumci i pjevači koji putem ove mreže komuniciraju sa svojim fanovima te često bitne informacije poput najave novih turneja, odnosno potpisivanja ugovora s novim klubovima objavljuju prvo na Twitteru, ali i javne osobe poput npr. pape Franje.

Twitter je posebno zanimljiv i političarima – nedavno je otkriveno kako je svoj prvi tvit ikada Vladimir Putin uputio Obami te mu je čestitao na izboru za predsjednika, a i sam Barack Obama svoju je pobjedu na izborima 2012. potvrdio upravo na Twitteru te je njegov tvit 'Još četiri godine' ušao u povijest ove društvene mreže.

'Ovo će izazvati ovisnost'

Još jedan od povijesnih tvitova jest i 'helicopter hovering above Abbottabad at 1AM (is a rare event)' kojeg je početkom svibnja 2011. godine objavio jedan IT konzultant iz Pakistana i na taj način otkrio super tajnu operaciju američke vojske koja je tada bila u lovu na Bin Ladena.

Usprkos velikom broju društvenih mreža (od Facebooka preko Instagrama, Tumblra i drugih), Twitter će gotovo sigurno i dalje ostati nezamjenjiv alat za objavu 'breaking' vijesti, a mnogima i najvažnija mreža za direktan i najjednostavniji (samo 140 znakova) način komunikacije s prijateljima, fanovima i svim sljedbenicima.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene