Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnosti umjetne inteligencije

Mogu li roboti doista uništiti čovječanstvo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kritična točka za budućnost ljudskog roda postat će trenutak kada će umjetna inteligencija moći sama moći razvijati softver i tehnologiju

Iako su scenariji poput onog iz Terminatora u kojem se roboti otmu kontroli i krenu u uništenje ljudske vrste danas rezervirani samo za SF filmove, neki se znanstvenici pitaju može li znanstvena fantastika u budućnosti postati stvarnost te žele proučiti sve opasnosti koje bi 'pametni' roboti u budućnosti mogli predstavljati čovječanstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rise of the machines Sve inteligentnija računala: Jesmo li blizu scenariju iz Terminatora? Slika nije dostupna Ništa više neće biti isto Evo koga bi uskoro mogli zamijeniti - ROBOTI!

Japanci rade robota koji će riješiti prijamni ispit na prestižnom fakultetu

Jedan znanstvenik, filozof i softverski inženjer najavili su osnivanje posebnog centra koji će se baviti proučavanjem takvih rizika (Centre for the Study of Existential Risk – CSER) i potencijalnih opasnosti koje donose razvoj umjetne inteligencije, nanotehnologija, klimatske promjene i nuklearni rat.

Jedna od osoba koja se zalaže za ozbiljne rasprave o razvoju umjetne inteligencije te njenim etičkim i sigurnosnim aspektima je softverski inženjer Jaan Tallinn, jedan od osnivača Skypea te on, filozof Huw Price i znanstvenik i profesor Martin Rees vjeruju da će kritična točka za budućnost ljudskog roda postati trenutak kada će umjetna inteligencija moći sama razvijati softver i tehnologiju – njihov razvoj tada više ne bi bio u rukama znanstvenika te bi roboti mogli krenuti svojim putem i tu bi mogao nastati veliki problem jer tada niti scenarij iz Terminatora više ne bi bio nemoguć.

'Nekad osjećam da ću prije umrijeti od neke nezgode povezane s umjetnom inteligencijom, nego od raka ili srčane bolesti', rekao je Talllinn, a prenose na The Registeru. Tallinn i Price kažu da razvoj čovječanstva više ne označava toliko proces evolucije, već tehnološki proces koji ljudima omogućava da dulje žive, ispunjavaju svoje obaveze puno brže, ali i da uništavaju što god žele.

Do 2045. računala će biti inteligentnija od ljudi!

Kao primjer kako bi bilo teško nadmetati se s 'dominantnom vrstom', odnosno robotima s razvijenom umjetnom inteligencijom dali su primjer gorila koje ne izumiru zato što ih ljudi namjerno uništavaju, već zato što kontroliraju (njihov) okoliš na način koji odgovara ljudima – to bi se moglo dogoditi i nama, ako roboti počnu kontrolirati naš okoliš.

'U jednom trenutku, u ovom ili sljedećem stoljeću, možda ćemo svjedočiti jednoj od najvećih promjena u povijesti čovječanstva – možda i kozmičkoj promjeni, kada će se umjetna inteligencija izdvojiti od ograničenja biologije', rekao je Price i dodao da ne smijemo zanemariti sve potencijalne probleme koje bi razvoj umjetne inteligencije mogao donijeti jer bi to moglo imati katastrofalne posljedice – 'Priroda nije očekivala ljude koji će je uništiti pa mi ne bi trebali okretati leđa opasnostima umjetne inteligencije'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene