Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa više neće biti isto

Evo koga bi uskoro mogli zamijeniti - ROBOTI!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za desetak godina u ratovima će se, umjesto klasičnih vojnika, boriti roboti kojima će upravljati vojska ili će sami moći donositi odluke.

Američka vojska već godinama koristi bespilotne letjelice u napadima na ciljeve u Afganistanu, Iraku i drugim zemljama te im ovakve letjelice omogućuju napade na udaljena i nepristupačna područja bez riskiranja života svojih vojnika. Pored bespilotnih letjelica, Amerikanci u budućnosti u ratovima namjeravaju koristiti i robote koji bi djelomično, a možda čak i u potpunosti mogli zamijeniti vojnike na ratištima.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Zabranite Terminatore: Prijeti nam opasnost od 'robota ubojica'!

Scott Hartley iz kompanije 5D Robotics koja surađuje s američkom vojskom tvrdi da su roboti budućnost ratovanja te da će za deset godina na jednog američkog vojnika postojati čak deset robota. Dodao je kako će roboti spasiti brojne živote jer će svaki vojnik u budućnosti imati jednog do pet robota koji će ih pratiti i pomagati im – skenirat će teren u potrazi za neprijateljima, tražit će nagazne mine, nositi tešku opremu i na taj način pomoći vojnicima da prežive na neprijateljskom teritoriju.

No, na Gizmodu napominju da će, dok bi roboti zaista mogli pomoći u spašavanju života vojnika koje će pratiti na bojištima, s druge strane oni će sudjelovati u učinkovitijem ubijanju neprijateljskih vojnika. Osim kao pomoć vojnicima na bojištu, američka vojska razvija robote koji bi sami mogli sudjelovati u oružanim napadima te se trenutno testiraju dvije vrste takvih robota. S jednom vrstom naoružanih robota upravljali bi vojnici na sličan način kao i s bespilotnim letjelicama tako da bi sa sigurne udaljenosti mogli napadati neprijatelje na prvoj liniji bojišta.

Radikalna predviđanja: U budućnosti ćemo mijenjati tijela i biti besmrtni!

Puno opasniji je drugi tip robota, tzv. 'roboti ubojice' koji bi sami mogli donositi odluke na ratištima i odlučivati o metama napada jer postoji mogućnost da bi napali i ubili vlastite vojnike i civile. S obzirom na ove opasnosti, pitanje je hoće li međunarodne organizacije dopustiti korištenje robota ubojica u budućnosti.

Pukovnik američke vojske Douglas Briggs kaže da će roboti, prije nego se počnu koristiti na ratištima zajedno s vojnicima, prvo 'morati izgraditi povjerenje' i dokazati vojnicima da im mogu vjerovati i računati na njih 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene