Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rise of the machines

Sve inteligentnija računala: Jesmo li blizu scenariju iz Terminatora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi puta u povijesti jedno je računalo položilo Turingov test u kojem se provjerava inteligencija računala

Prvi puta u povijesti jedno je računalo položilo tzv. Turingov test, odnosno uspjelo je uvjeriti suce koji su ga ocjenjivali da ne razgovaraju s računalom, već s ljudskom osobom. Turingov test (nazvan po britanskom matematičaru Alanu Turingu kojeg nazivaju i ocem umjetne inteligencije) je eksperiment započet još 1950. godine u kojem se provjerava inteligencija računala – računalo s porukama komunicira sa sucima koji ne znaju tko se nalazi s druge strane tipkovnice, tj. razmjenjuju li poruke s računalom ili s ljudima te, kako bi položilo test, računalo mora uvjeriti više od 30 posto sudaca da komuniciraju s ljudskom osobom.

Pročitajte i ovo HGK - AI2FUTURE poziv HGK POZIVA AI2FUTURE 2020 - vodeća konferencija o umjetnoj inteligenciji Slika nije dostupna Ruski vojni ekspert 'TERMINATOR' POSTAJE STVARNOST? "Sumnjam i bojim se tog scenarija"

Mogu li roboti doista uništiti čovječanstvo?

Ovog vikenda superračunalo nazvano Eugene Goostman koje su razvili Ukrajinci Vladimir Veselov i Eugene Demchenko i koje se na događaju u Londonu natjecalo s još četiri računala, sa svojim je odgovorima na pitanja i konverzacijom uspjelo uvjeriti 33 posto sudaca da komuniciraju s 13-godišnjim dječakom. 'Naša glavna ideja bila je da računalo može tvrditi da sve zna, ali zbog godina jasno je kako ono ne može znati sve', prenijeli su na PC Worldu izjavu Veselova nakon što je objavljeno da je njihovo računalo položilo ovaj test.

Ukrajinci sada žele dodatno poboljšati svoje računalo i napraviti ga 'još inteligentnijim', pogotovo u području kojeg su nazvali konverzacijskom logikom tako da će u budućnosti sucima biti još teže procijeniti komuniciraju li s računalima ili s ljudima. Iako postoje različite verzije ovog testa, profesor Kevin Warwick koji je nadgledao testiranje rekao je kako nisu postojale nikakve restrikcije i ograničenja oko tema i pitanja konverzacije, tako da je to bio 'pravi Turingov test'.

I Bill Gates na ovo upozorava...

Inače, mnogi ovaj test smatraju kontroverznim i postavljaju pitanja mogu li računala biti inteligentna na isti način kao i ljudi te, usprkos ovom velikom koraku kada je u pitanju umjetna inteligencija, brojni se znanstvenici slažu da je pred njima još puno posla kako bi napravili inteligentna računala – što je scenarij kojeg se mnogi boje jer bi mogao dovesti do scena iz Terminatora i sličnih apokaliptičnih filmova u kojima su se računala i roboti s visokom razinom umjetne inteligencije oteli kontroli i preuzeli dominaciju na Zemlji.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene