Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga i dalje traje

Kazna za Google zbog namještanja rezultata pretraživanja u Europi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je u Europi pod istragom zbog namještanja rezultata pretraživanja i iskorištavanja dominantne pozicije na tržištu pretraživanja

Protiv Googlea su posljednjih godina pokrenute istrage oko njihova iskorištavanja dominantne pozicije na tržištu online pretraživanja te su konkurenti ove kompanije više puta upozorili regulatorna tijela u SAD-u i u Europi da Google pri vrhu rezultata pretraživanja forsira svoje proizvode.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Istraga koja je u SAD-u trajala više od godinu i pol nedavno je završena te je Savezno povjerenstvo za trgovinu (FCC) koje je provelo ovu istragu zaključilo da ne postoje pravni temelji za pokretanje postupka protiv Googlea.

SAD: Google nije kriv!

Slična istraga već dvije godine traje i u Europi te bi uskoro trebali saznati njene rezultate, a na Mashableu kažu da se Google neće ‘tako lako izvući’ kao u SAD-u, već bi ova kompanija mogla imati problema s europskim regulatornim tijelima.

Naime, europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquín Almunia nedavno je rekao kako će europski regulatori od Googlea tražiti promjene u načinu prikazivanja rezultata pretraživanja u Europi - u suprotnom prijeti im velika kazna zbog preusmjeravanja prometa sa stranica konkurentskih proizvoda na vlastite stranice.

‘Istraga još traje, no smatram da Google zaista preusmjerava promet’, rekao je u jednom intervjuu Almunia. Dodao je kako je Google u potpunosti dominantan na tržištu pretraživanja te kako se boji da iskorištavaju tu dominantnu poziciju na štetu konkurentskih kompanija.

Iako Google u SAD-u nije proglašen krivim za iskorištavanje dominacije na štetu konkurentskih kompanija, iz ove su kompanije najavili neke promjene u svojim dosadašnjoj praksi poslovanja na tržištu pretraživanja i oglašavanja, a takve promjene možemo očekivati i na europskom tržištu.

Konačnu odluku europskih regulatornih tijela očekujemo u bliskoj budućnosti, a ako Google bude proglašen krivim, kazna bi mogla iznositi do deset posto prihoda kompanije, što je skoro četiri milijarde dolara.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene