Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tržišno natjecanje

SAD: Google nije kriv!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki regulatori završili su u četvrtak dugu istragu protiv Googlea osumnjičenog za kršenje tržišnog natjecanja, zaključivši kako ne postoji dovoljno dokaza da je kompanija manipulirala rezultatima pretraživanja interneta kako bi nanijela štetu konkurentima, prenose agencije.

Savezno povjerenstvo za trgovinu (FTC) objavilo je da ne postoje pravni temelji za pokretanje postupka protiv Googlea zbog navodne zlouporabe dominantnog položaja u pretraživanju interneta, ali i da mu je Google obećao da će prekinuti 'najproblematičnije' prakse, prenosi France Presse.

Predsjednik FTC-a Jon Leibowitz rekao je da je time zatvorena godinu i pol dana duga istraga protiv najveće svjetske kompanije za pretraživanje interneta i oglašavanje online, koju su konkurenti optužili da zlorabi svoju tržišnu dominaciju.

Google je zauzeo gotovo 70 posto tržišta pretraživanja interneta u SAD-u, a na nekim drugim tržištima i više.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

>> Google u tajnosti priprema X Phone!

'Činjenice ne postoje po zakonima koje primjenjujemo', rekao je Leibowitz, istaknuvši da Google 'ne krši američke zakone o tržišnom natjecanju.'

Dodao je ipak da je Google obećao da će prekinuti 'najproblematičnije poslovne prakse koje se odnose na pretraživanje interneta i oglašavanje online'.

Google je pristao da će prestati prisvajati djeliće sadržaja od suparnika prikazujući ih kao svoje, rekao je.

Ukinut će također ugovorna ograničenja malim tvrtkama da se oglašavaju na suparničkim internet pretraživačima.

Obećanja su dana u pisanom obliku i obvezujuća su. Ne budu li ispunjena, Google će biti kažnjen, rekao je Leibowitz.

Europska unija također provodi sličnu istragu protiv Googlea.

Europska komisija priopćila je u petak da odluka američkih regulatora neće utjecati na njezinu istragu, prenosi Reuters.

'Primili smo na znanje odluku FTC-a, ali smatramo da ona nema izravnih implikacija za našu istragu, za naše pregovore s Googleom koji se nastavljaju', rekao je glasnogovornik EK Michael Jennings.

Google je u srpnju Komisiji iznio neformalne prijedloge za rješenje spora. Komisija je 18. prosinca kompaniji dala mjesec dana da iznese detaljne prijedloge za rješenje istrage.

Bude li proglašen krivim, Google bi mogao biti kažnjen s do 10 posto prihoda, što je gotovo četiri milijarde američkih dolara. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene