Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za skoro 3 milijarde dolara

Iznenađujuća akvizicija: Lenovo kupuje Motorolu od Googlea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je 2011. godine kupio Motorolu za 12,5 milijardi dolara, a jučer su objavili da će ovu kompaniju prodati Lenovu za 2,91 milijardi dolara

Kineski Lenovo jedna je od rijetkih kompanija koja može biti zadovoljna svojim poslovanjem na tržištu osobnih računala, a već neko vrijeme pokušavaju napraviti novi korak i krenuti u osvajanje mobilnog tržišta. Ova se kompanija tijekom prošle godine povezivala s potencijalnim akvizicijama BlackBerrya i HTC-a, ali umjesto ovih kompanija, jučer su objavili da su preuzeli Motorolu Mobility. S obzirom da se mogućnost preuzimanja Motorole do sada nije spominjala, ova je informacija iznenadila većinu analitičara, a ukupna cifra koju će platiti Googleu za ovu akviziciju iznosi 2,91 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo PR Ugradnja dizala i pokretnih stepenica Švedski investicijski fond preuzeo najveću hrvatsku tvrtku specijaliziranu u segmentu dizala i pokretnih stepenica Mislav Bago i Jelena Pavičić Vukičević U PETAK PREUZIMA VLAST Što čeka Tomaševića kad preuzme ključeve grada? Pavičić Vukičević poručuje: "Nema nagaznih mina"

Zašto je zapravo Google kupio Motorolu Mobility?

Googleov izvršni direktor Larry Page na službenom blogu napisao je kako su Motorolu prvenstveno kupili zbog patenata koji su bili u vlasništvu te kompanije te će oni i dalje zadržati kontrolu nad tim patentima, dok će Lenovo, osim više od dvije tisuće patenata, dobiti pravo na korištenje poznatog Motorolinog branda i njihovih uređaja, uključujući i pametne telefone poput Moto X-a i Moto G-a. Iako je Lenovo u Europi i SAD-u poznat prvenstveno po svojim računalima, ova kompanija drži odlično mjesto i na globalnom tržištu pametnih telefona (nalazi se na petom mjestu), a većinu svojih mobilnih uređaja prodaje u Kini.

Neki su novinari Googleovu akviziciju Motorole iz 2011. godine nazvali 'jednom od najgorih investicija u povijesti ove kompanije' jer su je platili čak 12,5 milijardi dolara, da bi je sada prodali za samo 2,91 milijardi. Ipak, s obzirom da se ta akvizicija nije isplatila, a Motorola je samo gomilala Googleu velike gubitke i postala im preveliki teret, Google se odlučio na vrijeme riješiti gubitaša te je Larry Page najavio da će u budućnosti uložiti puno više energije u razvoj inovacija u Androidu, od čega će svi njihovi partneri, mobilne kompanije i sami korisnici imati veliku korist.

Napomenuo je da je Lenovo sredinom prošlog desetljeća preuzeo IBM-ovu diviziju osobnih računala i ThinkPad brand, a danas je vodeća kompanija na PC tržištu i vjeruje da će sličnu energiju posvetiti i Motoroli s kojom će krenuti u osvajanje svjetskog tržišta pametnih telefona.

Prodaja Motorole ne znači da Google odustaje od hardvera te je Page u objavi za javnost rekao kako će i dalje nastaviti s razvojem nosive tehnologije poput pametnih naočala i pametnih kućanskih uređaja.

Može li ovaj telefon ugroziti Samsung i Apple?

Također, Googleovo 'rješavanje' Motorole razveselit će i mnoge njihove partnere i kompanije koje prodaju mobilne uređaje koji rade na Androidu i koji su strahovali da će Google u budućnosti sve inovacije vezane za svoj mobilni operativni sustav prvo predstavljati u Motorolinim pametnim telefonima i tabletima i na taj način zanemariti i ugroziti svoje partnere.

Dio analitičara kaže kako je prodaja Motorole upozorenje Microsoftu koji je prošle godine kupio Nokiju kako bi imao potpunu kontrolu nad hardverom i softverom (takva kontrola nad hardverom i softverom nije se isplatila Googleu s Motorolom) te se nadaju da će s Nokijinim pametnim telefonima moći uspješnije konkurirati mobilnim kompanijama čiji uređaji rade na Androidu i Appleu koji i dalje drži čvrsto drugo mjesto na smartphone tržištu.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene