Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nanotehnologija

I to je moguće: Biljke se mogu pretvoriti i u elektroničke uređaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksperimentiranje s biljkama pomoću nanotehnologije može dramatično povećati fotosintezu biljaka te ih čak pretvoriti u elektroničke uređaje, tvrde znanstvenici.

Tim biologa i inženjera s MIT-jauspio je napraviti bioničke biljke, uz pomoć nanotahnologije. Njihova ideja ima dva cilja, povećati sposobnost biljke za fotosintezu te proizvodnja nove klase bioničkih materijala, koji mogu rasti i sami se popravljati, a da im pritom nije potrebno gotovo ništa više od energije sunca.

Pročitajte i ovo Učenici u školskim klupama IZ REVOLTA Zagrebačka nastavnica svim učenicima, njih oko 200, zaključila - petice: "Ne možemo reći da odobravamo, ali..." Trudnice, ilustracija - 1 Predviđanje spola djeteta Doktor razotkrio mitove o trudnoći: Postoji pokazatelj koji je iznenadio i znanost

Izum hrvatskog fizičara uskoro će iz temelja promijeniti naše živote

Rezultati koje su dobili dočekani su i s oduševljenjem i skepsom, ponajviše zbog toga što su mehanizmi pomoću kojih se odvijaju navedeni procesi u neku ruku poput "crne kutije", piše New Scientist.

Navedeni tim znanstvenika uspio je "nagovoriti" nanomaterijale da se ukopaju duboko u stanice biljke te dosegnu sićušne kloroplaste, koji proizvode energiju za biljku. Tamo ti nanomaterijali pojačavaju taj proces dozvoljavajući mu da se odvija čak i izvan biljke.

Aplikacije te tehnologije još su daleko na obzoru, no one bi mogle uključivati samonapajajuće mobitele, koji se i sami popravljaju, ili čak čitave građevine s istim sposobnostima. Tu je mogućnost da i samo drveće može poslužiti kao odašiljač za mreže mobitela, kao i mogućnost stvaranja nove vrste baterije. "Vizija je da koristimo biljke kao platformu za tehnologiju", istaknuo je vođa znanstvenog tima, Michael Strano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene