Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stijenoviti i vrući

NASA otkrila prva dva egzoplaneta veličine Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je otkrila prve egzoplanete koji veličinom odgovaraju Zemlji van sunčevog sustava.

Planete je otkrio NASA-in svemirski teleskop Kepler pa su i nazvani sukladno - Kepler-20e i Kepler-20f. Ipak, oni su preblizu svojoj matičnoj zvijezdi Kepler-20 da bi se nalazili u takozvanoj 'zelenoj zoni', gdje postoje uvjeti za nastanak pitke vode na planetima. Od Zemlje su udaljeni oko 1.000 svjetlosnih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jesmo li sami u svemiru? OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b Slika nije dostupna Najveći pojedinačni nalaz VELIKA STVAR - NASA objavila detalje o novom značajnom otkriću

Ovo novo otkriće predstavlja i pravi pomak u potrazi za planetima sličnim Zemlji. Novootkriveni planeti, vjeruju znanstvenici, izrazito su stjenoviti. Kepler-20e nešto je manji od Venere i njegov radijus je na 87 posto radijusa Zemlje. Kepler-20f, je pak tek nešto veći od Zemlje, s radijusom 1.03 puta većim od Zemlje.

Oba planeta dio su sustava od pet planeta koji se vrte oko zvijezde Kepler-20. Njihove orbite oko matične zvijezde izrazito su brze i kratke te traju 6,1 dana u slučaju Keplera-20e te 19,6 dana kod Keplera-20f. To znači da su i temperature na tim planetima na razini vruće peći, od 426 do 760 stupnjeva Celzijusa.

'Ovo otkriće pokazuje kako u drugim zvjezdanim sustavima postoje planeti veličine Zemlje te kako ih mi možemo otkriti', rekao je Francois Fressin iz centra Harvard-Smithsonian za astrofiziku u Cambridgeu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene