Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postaju preveliki

Evo zašto su sve velike IT kompanije u strahu od Samsunga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od razloga zbog kojih je Google dao više od 12 milijardi dolara za Motorolu jest kako bi se zaštitio od Samsunga koji postaje velika prijetnja čak i svojim partnerima

Samsung je trenutno najveća mobilna kompanija na svijetu koja predvodi tržište pametnih i mobilnih telefona, a njihov Galaxy S3 ovog je tjedna proglašen najboljim pametnim telefonom na svijetu te je po drugu godinu za redom iza sebe ostavio najvećeg konkurenta, Appleov iPhone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smjena nakon 14 godina! Samsung - vladar mobilnog tržišta! Slika nije dostupna Kako će reagirati Apple? Googleov tablet u potpunosti će promijeniti tržište!?

Ova je kompanija veliki uspjeh ostvarila s telefonima koji rade na mobilnom operativnom sustavu Android – što ih čini jednim od najvećih Googleovih partnera, no čini se da u Google nisu previše sretni sa Samsungovom dominacijom na tržištu te im njihov najveći partner sve više postaje konkurent i prijetnja na mobilnom tržištu.

Ovo je najbolji pametni telefon u 2012. godini!

Kako prenose na Venture Beatu, Google je u strahu od povećanja Samsungove dominacije koji bi od njih mogao zatražiti veći udio od mobilnih oglasa koji se prikazuju na telefonima prilikom pretraživanja – Google dijeli zaradu od mobilnog oglašavanja s partnerima te je Samsung do sada dobivao oko deset posto od te zarade, a s obzirom da drže oko 40 posto tržišta Androida, uskoro bi mogli zatražiti veći udio zarade od oglasa.

No, iako su u Googleu u strahu od tako velike Samsungove dominacije među telefonima koji rade na Androidu, puno veći problem za ovu kompaniju bio bi ako bi se Samsung okrenuo nekom drugom mobilnom operativnom sustavu. Južnokorejska kompanija već je najavila prve telefone koji će raditi na Tizen OS-u (na kojem će pretežno raditi jeftiniji smartphonei), a surađuju i s Microsoftom na razvoju Windows Phone 8 telefona, što im daje određenu fleksibilnost u odnosu na konkurente (ali i na Google) jer ipak ne ovise samo o jednom operativnom sustavu.

Na jednom sastanku u Googleu prošle godine Andy Rubin rekao je kako su kupili Motorolu Mobility kao osiguranje u slučaju da neki od njihovih partnera (Samsung) postane 'prevelik' i prijetnja samom Googleu te su za tu akviziciju izdvojili više od 12 milijardi dolara. Usprkos preuzimanju Motorole, Google je nastavio razvijati Nexus telefone u suradnji s dotadašnjim partnerima poput LG-a i Samsunga, ali navodno već neko vrijeme Google razvija prvi vlastiti telefon s kojim će na tržištu konkurirati iPhoneu, ali i Samsungovim Galaxy S modelima.

No, čini se da Samsung tek priprema ono najgore konkurenciji te na stranici BGR.com kažu da bi se danas 'svaka velika IT kompanija trebala bojati Samsunga'. Naime, sljedeći korak u daljnjem Samsungovom osvajanju tržišta su poslovni korisnici te su predstavili novu opciju namijenjenu njihovim Galaxy telefonima nazvan Knox.

iPhone više nije cool, u trendu je Samsungov Galaxy!

Putem ove opcije korisnici će isti telefon moći koristiti kao 'zaštićeni poslovni uređaj' – koji će biti pod nadzorom IT odjela kompanija koje će upravljati instaliranim aplikacijama i sigurnosnim opcijama, ali moći će se koristiti i kao klasičan privatni telefon na kojem će imati aplikacije koje žele, igrati igre i slično te će nad tim privatnim opcijama potpunu kontrolu imati samo vlasnici telefona.

Iako slična rješenja na tržištu već postoje (nedavno je i BlackBerry predstavio BlackBerry Balance), Samsung je trenutno ipak dominantna kompanija na tržištu kojoj bi ova nova opcija (bit će dostupna na Galaxyju S3 i Noteu 2) trebala pomoći da dodatno povećaju svoj udio i prednost nad konkurencijom.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene