Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na primjeru svima poznate igre

Želite shvatiti Higgsov bozon? POGLEDAJTE naše objašnjenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Punih 50 godina trebalo je znanstvenicima da od teorije dođu do prvih dokaza koji upućuju na njegovo postojanje.

Znanstvenici se već godinama trude objasniti laicima što je to Higgsov bozon ili Božja čestica. Mi smo odlučili to pokazati na primjeru igre koju svi poznajemo - biljara. Sve je počelo Velikim praskom. Elementarne čestice tada nisu imale masu, već su se slobodno svemirom kretale brzinom svjetlosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trud se isplatio POGLEDAJTE proces u kojem su fizičari vidjeli 'Božju česticu' Slika nije dostupna CERN objavio otkriće 'Božje čestice'? Znanost je danas otvorila put u najskrivenije kutke svemira...

>> POGLEDAJTE proces u kojem su fizičari vidjeli 'Božju česticu'

>> Higgs u suzama: 'Gotovo smo sigurni da smo pronašli 'Božju česticu''!

Trilijunti djelić sekunde nakon Velikog praska dogodilo se nešto fenomenalno - stvorilo se Higgsovo polje. Neke čestice malo su dublje upale u njega i dobile veću masu, one druge upale su malo pliće i imaju manju masu. Samo čestice zvane fotoni uhvaćene u to polje i one slobodno putuju svemirom i nemaju masu.

U odnosu ne veličinu elementarnih čestica ono što znanstvenici u CERN-u traže Higgsov je bozon. On je velik poput zrnca šećera. U Velikom hadronskom sudaraču dugom 27 kilometara i smještenom ispod Francuske i Švicarske sudaraju se protoni. U trenutku kolizije izlijeću elektroni, kvarkovi, svjetlost i ponekad, znanstvenici se nadaju, Higgsov bozon. No, teško ga je uhvatiti, jer se brzo raspada.

'Znamo da, ako Higgs postoji, da se mora raspasti u dva fotona. Dakle, mi tražimo u našim sudarima događaje gdje imamo dva fotona i izračunamo njihovu masu', pojasnio je dr. sc. Vuko Brigljević, znanstvenik u CERN-u. Subatomske čestice dijele se na fermione i bozone. Fermioni poput biljarskih kugli ne mogu biti na istom mjestu u isto vrijeme. S druge strane, bozoni to mogu i zato se Higgsov bozon smatra vezivnim tkivom svemira.

'To je recimo jedna tekućina u kojoj svi plivamo i koja svima nama daje težinu. Samo, mi je ne osjećamo zato što uvijek smo s njom živjeli i dobro, moramo je dokazati do kraja', kaže Brigljević. Ako i kada znanstvenici potvrde postojanje Higgsovog bozona bit će to veliki uspjeh, ali i ne kraj potrage za misterijama svemira. Ne biste vjerovali, još uvijek ne znamo što je izvor gravitacije.

Imate li svoju ideju objašnjenja Higgsovog bozona? Pošaljite nam svoje video uratke na moj.report@novatv.hr, a mi ćemo najbolje objaviti!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene