Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Značajno otkriće

Otkrivena nova nepoznata čestica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova čestica otkrivena je prilikom eksperimenta CMS, a spada u takozvane barione te potvrđuje osnovne pretpostavke fizike o povezivanju kvarkova.

Skupina znanstvenika uspjela je zabilježiti novu česticu zbog toga jer je i nakon nestanka za sobom ostavila trag raspada. Taj je barion otkriven tijekom sudara protona u Velikom hadronskom sudaraču (LHC), a izgrađen je od jednog lakog i dva teška kvarka, a masa joj je usporediva s masom litijeva atoma, priopćili su znanstvenici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važna prilika za našu zemlju Komisija CERN-a stigla u Hrvatsku: ''Pridruživanje bi bilo dobar vjetar u leđa'' Slika nije dostupna NAJVEĆI ISTRAŽIVAČKI LABORATORIJ Ministrica Divjak započinje važne pregovore: ''To je golemi iskorak za našu industriju''

>> Šanse za pronalazak 'Božje čestice' znatno veće

Fizičari kažu da je ovo otkriće omogućilo da se shvati povezivanje kvarkova te je otvorilo vrata za nove pronalaske. I naravno, pomoglo u razumijevanju jake interakcije, jedne od četiri osnovne sile.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene