Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede trendove

Apple priprema odgovor Samsungu: Stižu dva velika iPhonea!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da u Appleu više ne mogu ignorirati trendove na mobilnom tržištu te pripremaju dva velika iPhonea i jedan jeftiniji model

Jedan od najvećih trendova na tržištu pametnih telefona u posljednje vrijeme su telefoni s velikim ekranima od oko pet inča, a sve su popularniji i phableti čija se dijagonala ekrana kreće između 5,5 i 6,3 inča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Postojao je 'iPhone prije iPhonea' Ove stvari NISTE znali o iPhoneu! Slika nije dostupna iPhone 5S i iPhone 5C Još mjesec dana: Evo kada stiže novi iPhone!

Veliku popularnost ovakvih uređaja najbolje je iskoristio Samsung koji trenutno u potpunosti dominira tržištem i koji je do sada predstavio brojne modele koji pokrivaju sve segmente tržišta – od jeftinijih Androida namijenjenih tržištima u razvoju preko Galaxyja S4 s 5 inčnim ekranom pa do modela Note 2 s 5,5, odnosno Mega phableta s ekranima do čak 6,3 inča.

Ovako bi mogao izgledati novi iPhone

Također, i većina ostalih najvećih mobilnih kompanija do sada je predstavila telefone s velikim ekranima (HTC, Sony, Nokia i drugi) te pripremaju nove modele phableta – glasine kažu da uskoro možemo očekivati HTC-ov 5,9 inčni model i Sonyjev phablet dijagonale ekrana od čak 6,4. Osim velikih telefona, sve ove kompanije u ponudi imaju i manje i jeftinije modele s kojima žele pokriti što veći dio tržišta, a jedna kompanija koja se po ponudi modela na mobilnom tržištu razlikuje od konkurencije jest – Apple.

Apple je tako tek prošle godine predstavio telefon s dijagonalom ekrana većom od 3,5 inča (za koju je Steve Jobs ranije govorio kako je idealna veličina za ekran telefona), a iako već duže vrijeme čitamo o jeftinijem iPhoneu i iPhoneu s još većim ekranom, takvi modeli još nisu predstavljeni.

No, ova kompanija koja je do sada često nametala tržišne trendove, sada ih je prisiljena slijediti te na Reutersu kažu da su za sljedećih godinu dana pripremili brojne novitete s kojima će pokušati ugroziti dominaciju Samsunga na tržištu te bi već ove godine, osim iPhonea 5S, trebali predstaviti i jeftiniji iPhone koji će se prodavati u različitim bojama (trenutni modeli dostupni su samo u crnoj i bijeloj boji), dok u 2014. godine možemo očekivati dva nova modela njihovih telefona koji će imati velike ekrane.

Jedan, najvjerojatnije iPhone 6, trebao bi imati ekran dijagonale 4,7 inča, dok će drugi model imati dijagonalu ekrana od čak 5,7 inča s kojima bi krenuo u rat sa Samsungom i ostalim kompanijama na tržištu phableta, hibrida između pametnih telefona i tableta.

Novinari Reutersa ove su informacije dobili od izvora povezanih s azijskim proizvođačima komponenata koje su iz Applea kontaktirali oko razvoja mobilnih uređaja s velikim ekranima. Na ovoj stranici ipak upozoravaju da, kada je Apple u pitanju, uvijek postoji mogućnost promjene mišljenja te njihovi izvori upozoravaju da ekipa iz te kompanije 'konstantno mijenja specifikacije proizvoda skoro do posljednjeg trenutka'.

Vladari mobilnog tržišta: Tko ih može ugroziti?

Iz Applea, naravno, ne žele komentirati ove informacije te je jedino sigurno da će ove godine predstaviti najmanje jedan model svog telefona – iPhone 5S, no kako bi taj mobitel trebao imati isti 4 inčni ekran i neka hardverska poboljšanja, pitanje je hoće li biti dovoljno zanimljiv korisnicima koji, kako je pokazala situacija na tržištu, žele modele sa sve većim ekranima. Također, s obzirom na porast prodaje pametnih telefona na tržištima u razvoju s velikom potencijalnom bazom korisnika poput Kine i Indije, Apple bi uskoro mogao predstaviti i jeftiniji iPhone koji bi im trebao pomoći da dodatno povećaju svoj udio na tržištu.

Na nedavno održanoj AllThingsD konferenciji Tim Cook je rekao da ne isključuju mogućnost razvoja telefona s različitim dijagonalama ekrana, no napomenuo je da veliki ekrani nose i različite probleme poput trajanja baterije, rezolucije i slično.

Testna proizvodnja novih modela Appleovih telefona trebala bi početi tijekom sljedećeg mjeseca te iPhone 5S, a možda i jeftiniji iPhone na tržištu možemo očekivati već na jesen, dok bi Apple telefone s velikim ekranima trebao predstaviti tijekom sljedeće godine.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene