Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele spriječiti buduće pokolje

Američka policija na internetu će tražiti 'novog Adama Lanzu'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u SAD-u na mreži će tražiti potencijalne masovne ubojice na sličan način na koji na internetu traže teroriste.

Nakon velikih tragedija poput nedavnih pokolja u Coloradu i Newtownu uvijek se postavljaju pitanja o tome jesu li su se takve stvari mogle ranije otkriti i na vrijeme spriječiti. S obzirom da su neki masovni ubojice svoje pokolje (direktno ili indirektno) najavili na internetu američka policija namjerava intenzivno pretraživati internet u potrazi za 'novim Adamom Lanzom', objavili su na Huffington Postu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stravični detalji PROFIL DJEČAKA UBOJICE Izvješće otkriva što je radio Lanza prije pokolja u školi Slika nije dostupna Starijima od 4 godine Pucačina koja je namijenjena djeci od četiri godine!

Na naslovnicama američkih listova šok, tuga i pitanje - zašto?

'Naš je cilj identificirati takve osobe u cyber prostoru i tamo intervenirati koristeći prikrivene agente koji bi se tim osobama približili i na kraju ih uhitili ili na druge načine omeli njihove planove', komentirao je buduće planove američke policije komesar Raymond Kelly.

Prilikom pronalaženja potencijalnih masovnih ubojica, policija će koristiti slične metode koje koriste i prilikom praćenja potencijalnih terorista na internetu, iako nije poznato koje će sve konkretne korake u pretraživanju poduzeti. Neki od tih koraka koji se još razmatraju su korištenje algoritama koji prikupljaju podatke iz mailova i objava na internetu koje su povezane s izrazima koje su ranije koristili masovne ubojice te će policija putem interneta vjerojatno pratiti i provjeravati osobe koje koriste takve izraze.

Naravno, kao i uvijek kada je u pitanju praćenje putem interneta, postoji velika opasnost ugrožavanja privatnosti i lažnih optužbi protiv nevinih ljudi, a prema riječima Richarda Berka, profesora kriminalistike sa sveučilišta u Pennsylvaniji, pretraživanje milijuna objava na internetu kako bi se identificirao potencijalni masovni ubojica tehnički će biti jako teško izvedivo.

Naime, on kaže da broj masovnih ubojica (srećom) nije tako velik da bi se na temelju njega mogao napraviti pouzdani algoritam koji će pronaći neke obrasce u online ponašanju takvih ubojica.

Kako prepoznati potencijalnog masovnog ubojicu

Trenutno 'nema dovoljno informacija putem kojih bi se mogao razviti profil za potencijalno riskantne ljude', kaže Berk dodavši da je tražnje potencijalnih ubojica na internetu s trenutno dostupnim podacima jednako traženju uzroka raka na temelju samo četiri ili pet pacijenata.

Na Huffington Postu kažu da, iako je ovakva ideja hvatanja masovnih ubojica putem interneta još u začetku, znanstvenici i neke državne službe već duže vrijeme pokušavaju iskoristiti informacije s Googlea kako bi predvidjeli neke druge oblike (kriminalnog) ponašanja.

Tako je jedan student s Harvarda razvio algoritam koji koristi pretrage na Googleu kako bi pratio narko kartele u Meksiku, dok jedan predloženi zakon u Velikoj Britaniji od pružatelja internetskih usluga traži da nadziru pretraživanje određenih termina na mreži kako bi na vrijeme pronašli osobe koje razmišljaju o samoubojstvu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene