Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fire Phone

Amazon kreće u borbu s Appleom i Samsungom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amazon je napokon predstavio svoj prvi pametni telefon koji dolazi s nekim zanimljivim inovacijama, ali i cijenom u rangu iPhonea i Galaxyja

Glasine o Amazonovom pametnom telefonu internetom su kružile nekoliko godina te smo do sada mogli pročitati kako ova kompanija u velikoj tajnosti priprema inovativni smartphone s 3D ekranom 'koji će u potpunosti promijeniti tržište', a neke su informacije čak govorile da bi njihov telefon mogao biti jako jeftin ili čak u potpunosti besplatan. Amazon je napokon službeno predstavio Fire Phone koji se može pohvaliti nekim naprednim i zanimljivim opcijama poput 3D prikaza na ekranu (odnosno dinamičkom perspektivom), no dio tehnoloških novinara djelomično je razočaran cijenom ovog telefona koji, suprotno očekivanjima, nije jeftiniji u odnosu na konkurente poput iPhonea ili Samsungovih Galaxyja.

Stiže telefon koji bi mogao ugroziti dominaciju Samsunga i Applea!

Ipak, bez obzira na cijenu, šef kompanije Jeff Bezos vjeruju kako s ovim telefonom mogu konkurirati najvećim kompanijama na tržištu te očekuje veliku potražnju za Fire Phoneom. Ovaj smartphone dolazi s ekranom dijagonale 4,7 inča rezolucije 1280x720 piksela, zaštićen je Gorilla Glassom 3 te radi na četverojezgrenom 2,2GHz Qualcomm Snapdragon 800 procesoru, ima 2GB RAM-a i 32GB memorije za pohranu podataka, a treba napomenuti da je korisnicima dostupna i neograničena količina memorije za pohranu fotografija u Amazonovom oblaku, što je opcija koju će mobilni fotografi iznimno cijeniti.

Kamera se može brzo pokrenuti putem posebne hardverske tipke, a njena rezolucija iznosi 13MP te ima optičku stabilizaciju koja jamči snimanje oštrih fotografija i u uvjetima slabile vidljivosti. Fire Phone, jednako kao i Amazonov Kindle Fire tablet, radi na operativnom sustavu Fire OS 3.5, dakle prilagođenoj verziji Googleovog Androida.

Najveća novost koju ovaj telefon donosi u odnosu na konkurenciju jest opcija koju su u ovoj kompaniji nazvali 'dinamička perspektiva' – zahvaljujući čak četiri kamere koje se nalaze s prednje strane telefona, on može pratiti pogled korisnika i na temelju toga mijenjati perspektivu prikaza na ekranu tako da se čini kao da je riječ o 3D prikazu.

Otac se šokirao: Nije imao pojma da mu je sin jedan od najuspješnijih ljudi na planeti!

Također, pomicanjem samog telefona korisnici mogu npr. skrolati internetske stranice ili 'listati' stranice u e-knjigama i slično. Još jedna posebnost ovog uređaja jest opcija Firefly koja, putem kamere ili mikrofona telefona, prepoznaje stvari, fotografije i pjesme – npr. ako uperite kameru u neku knjigu, na ekranu će se odmah pokazati o kojoj je knjizi riječ te će se pokazati i link putem kojeg je možete kupiti s Amazona.

Fire Phone prvotno će biti dostupan samo korisnicima američkog mobilnog operatera AT&T po cijeni od 199 dolara uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora (za model s 32GB memorije), odnosno čak 649 dolara bez potpisivanja ugovora – što su cijene po kojima se trenutno mogu nabaviti top modeli pametnih telefona.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene