Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Yellowstoneu

Otkriće koje je ZAPANJILO znanstvenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Supervulkan, koji se nalazi ispod Nacionalnog parka Yellowstone, puno je veći nego što su znanstvenici isprva mislili.

Nova je studija pokazala da je komora za magmu oko 2,5 puta veća od dosadašnjih procjena. Naime, znanstvenici su otkrili da je pećina duža od 90 kilometara i da sadrži od 200 do 600 kubičnih kilometara rastaljenih stijena.

Ova su otkrića predstavljena na sastanku Američke gofizičke unije u San Franciscu. 'Mi tamo istražujemo već duže vremena i uvijek smo mislili da je veći, ali ovaj je nalaz zapanjujuć', kazao je profesor Bob Smith sa Sveučilišta u Utahu koji je sudjelovao u istraživanju.

Prijeti katastrofa: Yellowstone zagađen naftom

Kako piše BBC, ukoliko bi supervulkan danas eruptirao, posljedice bi bile katastrofalne, a posljednja velika erupcija dogodila se prije 640.000 godina.

Kako bi izradili mapu komore za magmu, znanstvenici su koristili mrežu seizmometara postavljenih oko parka. 'Snimali smo potrese u Yellowstoneu i okolici te mjerili seizmičke valove dok su putovali kroz tlo.
Valovi putuju sporije kroz vrući i djelomično rastaljeni materijal, tako da možemo izmjeriti ono što je u dubini', pojasnio je profesor Jamie Farrell sa Sveučilišta u Utahu koji je, također, sudjelovao u istraživanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Plava laguna Situacija je ozbiljna Evakuirana Plava laguna: Pripremaju se za novu erupciju vulkana Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene