Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jasni zahtjevi'

Žižek: U Bosni je kaos, situacija je odlična

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavoj Žižek kaže da su prosvjednike u BiH mobilizirali socijalni zahtjevi i očaj.

Nemiri u BiH posljedica su dugo godina zatomljenih frustracija i korupcije u politici, ocjenjuje se u utorak u komentarima slovenskih medija, a filozof Slavoj Žižek za mariborski list "Večer" kaže kako je jasno da su prosvjednike mobilizirali socijalni zahtjevi i očaj u kojem se nalaze te da su oni jasno pokazali da znaju da njihov protivnik nisu etničke skupine već političari odnosno "nacionalističke elite".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neprijatelji napretka BiH Jasmila Žbanić i turskom ministru poručila: 'Marš kući!' Slika nije dostupna O Milanovićevom posjetu BiH 'Zašto poruke koje nose dobronamjernost netko može okarakterizirati kao neprijateljske'

Komentirajući događaje u BiH Žižek kaže da je potrebno ignorirati "teorije zavjere" po kojima je bunt naroda u BiH potaknut izvana. "Prosvjednike su mobilizirali jasni i jednostavni zahtjevi - posao, dostojan život i kraj korupcije, bez obzira na pozadinu prosvjeda jasno je da je očaj ljudi u BiH autentičan", navodi među ostalim Žižek koji parafrazirajući Mao Ce-tunga dodaje: "U Bosni je kaos, situacija je odlična".

Uvezujući bošnjačke, srpske i hrvatske zastave prosvjednici su nacionalističkim elitama pokazali da znaju tko je njihov pravi protivnik - ne etničke skupine nego političari koji se prave da ih štite pred drugima, navodi Žižek koji ističe da je razočaran i politikom EU-a u BiH. EU, tvrdi Žižek, na svoj način sije razdor u zemlji jer kao svog "privilegiranog sugovornika" u BiH uzima upravo "nacionalističke elite".

'Imam dojam da su željeli brzo stvoriti anarhiju'

Bunt u BiH dokazuje da se etničke emocije ne mogu prevladati samo nametanjem liberalne agende, no bunt bi trebao prerasti u društveni pokret koji bi nastavio s prosvjedima ne osvrćući se na etničke podjele, navodi filozof Slavoj Žižek. Ljubljanski "Dnevnik" upozorava da su se prosvjedi najviše koncentrirali na područja s bošnjačkom većinom.

"Bošnjaci su najokrutnije platili raspad bivše Jugoslavije, a niz su godina u strahu da se ne ponove krvavi međunacionalni obračuni podnosili sve posljedice uređenja koje im je nametnula međunarodna zajednica. Ta zajednica hrani politički i gospodarski beskrupulozne pojedince, a obične ljude striže kao ovce", navodi se u komentaru "Dnevnika" u kojem se ističe da su Bošnjaci do sada bili suzdržani prema socijalnim prosvjedima bojeći se da ne potaknu stare etničke tenzije.

Svi građani u BiH, bez obzira žive li u Republici Srpskoj ili u Federaciji u istom su položaju, bez minimalne socijalne pravednosti i s 40-postotnom nezaposlenošću, svedeni na bespravnu masu čijim životima dirigiraju oni koji već dva desetljeća nemaju dodira sa stvarnošću, navodi list.

"Sadašnja BiH agonija posljedica je dvadesetogodišnjih manipulacija s državom koja je priznata još 1992. godine, ali je još uvijek svojevrstan međunarodni protektorat. Za čišćenje političkog prostora koji je sve više i sve šire kontaminiran zato će biti potrebno mnogo više od prosvjeda koji u nekim slučajevima graniče s vandalizmom i štete sebi samima. Za početak, bila bi dobra već i prava mjera političke etike onih na vlasti", zaključuje komentar ljubljanski dnevni list "Dnevnik". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene